USKORO IMENA

Karamarko: Ministri su možda nepoznati, ali su stručni

18.01.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko danas je ispred središnjice HDZ-a najavio da će se najkasnije u četvrtak prijepodne javno znati imena budućih ministara, no o konkretnim osobama nije htio govoriti, kazavši tek da vezano uz imena ministara neće biti iznenađenja, ali i da će među njima biti i osoba koje nisu eksponirane u javnosti, a stručne su

'Nadam se da će proces biti gotov u srijedu, najkasnije u četvrtak dopodne, i vjerojatno ćemo tada odlučiti predočiti javnosti imena ministara', izjavio je Karamarko, dodavši kako neka imena već imaju, a nekima se barata, ali i kako je dogovor da se ne iznose do zadnjeg trenutka.

Šef HDZ-a je najavio i kako će u petak u Hrvatskom saboru mandatar Tihomir Orešković predstaviti program rada Vlade, istaknuvši da su u njemu svakako smanjenje javnog duga i dizanje kreditnog rejtinga zemlje kako bi se dobili krediti po manjoj kamati i ulagali u gospodarstvo.

'To ne može ići u neprofitabilni i javni sektor, već u realni sektor', poručio je pritom Karamarko.

Kazao je i da će ugovor o suradnji s Mostom potpisati ovih dana, dodajući kako je suradnja načelno dogovorena te da se radi prema tome dogovoru.

'Vidjet ćemo kada ćemo to i formalizirati, možda danas, sutra ili prekosutra. Možda i kad formiramo Vladu. Sve ide svojim tijekom', izjavio je Karamarko.

U razgovoru s novinarima nije propustio naglasiti da Hrvatska ima budućnost kada se za pet dana riješi sadašnje neinventivne vlade koja je, kako je istaknuo, samo dijelila lekcije, a zadužila je zemlju za novih sto milijardi kuna. 'Vrijeme je da odu i da ih što prije zaboravimo. Iako ćemo ih pamtiti po njihovoj gluposti i neučinkovitosti', kazao je Karamarko ispred stranačke središnjice.
Na novinarski upit hoće li HDZ prepustiti zastupnike Branku Hrgu, čelniku Hrvatske seljačke stranke, koji je dan ranije najavio da će njegova stranka imati klub zastupnika, Karamarko je odgovorio kako će pojedinosti oko toga dogovoriti ovih dana. 'Pitanje je tko će ići u izvršnu vlast, ne samo na ministarske pozicije, već i na pozicije državnih tajnika, a vjerojatno je Hrg govorio u tom kontekstu', kazao je šef HDZ-a.    
 
Vezano uz izjavu ministra unutarnjih poslova na odlasku Ranka Ostojića na njegovu profilu
na Facebooku kako 'dolazi vrijeme u kojem pazite imate li zavjese i najbolje da spuštate rolete', odgovorio je da se radi o 'jako duhovitim ljudima i sarkastičnim gubitnicima'. 'Nije vrijeme za to. Na kraju su vrlo neozbiljni, ali nije tragedija to što su neozbiljni na kraju, već što su neozbiljni bili čitav mandat i zato je Hrvatska u situaciji kakva jest', smatra čelnik HDZ-a.
 
Karamarko je, upitan kako komentira to što će pojedini saborski zastupnici dok mijenjaju trenutne ministre za dva sata rada 'pokupiti' 145.000 kuna, odgovorio da je to proceduralno nažalost tako. Naveo je da se moralo doći do saborske većine i izabrati novog predsjednika Hrvatskog sabora, što je trajalo koliko je trajalo. 'Zvuči ružno to da se za dva sata može toliko zaraditi, ali to neće biti praksa jer će Sabor početi raditi i donositi zakone koji će dovesti zemlju u bolju gospodarsku poziciju', najavio je Karamarko.
 
Predsjednik HDZ-a i čelnik Domoljubne koalicije osvrnuo se i na problem granica, kazavši kako će i Hrvatska, ukoliko Slovenija i Austrija zatvore granice za izbjeglice, učiniti isto to.
 
'To ćemo napraviti i mi. To je domino efekt koji će cijela Europa morati poštivati. Što ćemo s tolikim imigrantima ako ih druge države ne žele prihvaćati? Ako Njemačka stane s tim, zar je Hrvatska najmoćnija europska država koja može rješavati taj problem? Pribjeći ćemo onim metodama i sredstvima kojima pribjegavaju i naše partnerske zemlje', odgovorio je Karamarko na upit što će Hrvatska napraviti ako Slovenija i Austrija zatvore granice izbjeglicama i migrantima.
 
Izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije izbjegličke krize, istaknuvši kako je to posljedica nerada i nekooperativnosti trenutne vlade koja je, kako je upozorio, izbjegavala ući u meritum problema i razgovarati s našim susjedima i partnerima u EU o toj krizi.
 
'Ukoliko Slovenija zatvori granicu prema Hrvatskoj i ako mješovite njemačko-austrijsko-slovenske granične ophodnje budu obilazile našu granicu sa Slovenijom, znači da će Hrvatska postati slijepo crijevo, a HDZ već mjesecima upozorava da se to ne smije dogoditi', upozorio je Karamarko, ponovivši kako su još na početku izbjegličke krize tražili čvršće kontrole granica te da se ima uvid u to tko ulazi u zemlju. Pritom se upitao kako se moglo dogoditi da teroristi koji su izvršili napad u Parizu prođu kroz našu zemlju.