RADIMIR ČAČIĆ

'Karamarko je pokazao naivnost oko toga što se može a što ne oko INA-e'

13.05.2016 u 10:15

Bionic
Reading

Gost Novog dana kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji bio je saborski zastupnik Radimir Čačić, koji je komentirao aktualnu političku situaciju. Upitan da prokomentira najavu premijera Tihomira Oreškovića da će osobno preuzeti buduće pregovore oko Ine kazao je da je to priznanje da Vlada ne postoji, da nema uspostavljen sustav i da nitko ne radi svoj posao

'Potpuno je jasno da ne postoje stručne ekipe koje bi ministri okupili i koji bi mogli pristupiti pregovorima, jasno je da Dobrović ni na kakav način ne vlada materijom, jasno je da se u resor vrlo često svojim aktivnostima uključuje ministar Horvat, koji je iz nekog sasvim drugog ministarstva, dakle, u toj cijeloj priči nitko ne zna ni tko su ministri, što je čija ovlast, koje su ekipe. Ovdje imamo izuzetno ozbiljnog suparnika, to je velika ozbiljna međunarodna koroporacija MOL, sa snažnom podrškom mađarske vlade. Kao da igra jedna hrvatska treća županijska liga protiv Tottenhama. To nije dobro. Potpredsjednika nemamo. To je cijeli niz stvari oko kojih treba brinuti. Jedini potez koji je bilo moguće povući je ovo što je Orešković učinio, da je rekao da će on osobno preuzeti pregovore, ali on već osobno preuzima svašta. Osobno je preuzeo već jedno deset stvari', smatra Čačić.

Na pitanje je li moguće nastaviti arbitražu i voditi pregovore kazao je da ako itko to kaže, da taj nema pojma što govori.

'Gotovo da ne postoji, vrlo je rijetko da postoje arbitraže, a da se istovremeno ne odvijaju i pregovori. Svaki ozbiljni poslovni igrač traži i rješenja u dogovoru i pregovaranju, jer je istina da arbitraže mogu završiti s ozbiljnim štetnim posljedicama po jednu stranu. Najčešće su one ipak pitanje kompromisa. Ova teza s kojom je HDZ izlazio da treba obustaviti arbitražu, jer je velik rizik, ima i kontra tezu - a što ako je velika dobit? Hoće li i za to preuzeti odgovornost? Iskreno rečeno, kad se jednom uđe u arbitražu, onda je vrlo teško iz te arbitraže izaći. Što ne znači da je nužno potpuno jasno stručno, u nekoliko slojeva ekipirati stručne timove, definirati strateške pozicije države i voditi pregovore, upravo zato što prošla vlada to nije učinila. Najlakše je poslati na sud, kad ništa ne znate, nemate pojma, struku, samopouzdanja, onda ide na sud', istaknuo je Čačić.

Smatra da ni MOL ni Hrvatska nemaju interes od povlačenja arbitraže osim ako imamo postignut dogovor.

'Bez postizanja dogovora, nema povlačenja arbitraže. MOL je pokrenuo postupak, Hrvatska je reagirala, ali cijela je priča išla na način i u smjeru koji je bio potpuno kriv i štetan i pokazuje nesposobnost hrvatske politike da štiti hrvatski interes.

Upitan zašto bi lobist MOL-a Jozo Petrović plaćao 2.500 eura supruzi prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karmarka kazao je da ne postoji apsolutno nijedan razlog, naročito ako se ta tvrtka tretira kao neka vrsta tvrtke koja ima neka posebna znanja o energetici, a ona to nema.

'Ako se govori o odnosima s medijima, možda. Iako nikad nisam čuo za ime te tvrtke u tom smislu. Ovdje se očito radi o jednom prijateljskom odnosu između Karamarka i gospodina Petrovića. Petrović je, mislim, konzultant, a ne lobist. Da je lobist, to bi sve bilo čišće. To je u suštini način da se jednoj maloj tvrtci da neki minimalni prihod. Ja ne mislim da se radi o materijalnoj komponenti, kad bi itko u tome želio sakriti tu transakciju, kad se odbije porez, ostaje otprilike 1500 eura. Naravno da Petroviću uopće ne bi bio problem da tih 1.500 eura isplati direktno.

Mislim da Karamarko nije mislio da tu radi nešto protuzakonito, ali činjenica je da su pokazali jednu potpunu naivnost, nedostatak bilo kakvog osjećaja što je što, što se može, što se ne može. Ne bih ja to uspoređivao ni na kakav način s aferama Sanadera pa i sa mnogim potezima mnogih u hrvatskoj politici, za koje se zna da postoje milijuni i kuna i eura u transakcijama koje su provođene direktno političkim utjecajem. Karamarko se mora povući iz bilo kakve priče o Ini. Vlada ništa ne radi, nema gospodarskog potpredsjednika, niti jedan od njih ne zna ništa o gospodarstvu. Četiri mjeseca je prošlo, a mi nismo shvatili kako Vlada treba izgledati, njima se svima dopada da glume ministre, ali za zemlju je to tragično', naveo je Čačić.


Smatra da nema pet ili šest oporbenih zastupnika koji bi mogli prijeći u HDZ i da to za ovu Vladu znači agonija do godine dana.