kritika ministrovog projekta

Karačić protiv Beroša: 'Reforma se uopće ne bavi pacijentima. Ako je netko naručen na pretragu za dvije godine, to znači da nema zdravstvene zaštite'

29.10.2022 u 20:34

Bionic
Reading

Udruga za promicanje prava pacijenata šokirana je nacrtom reforme zdravstva jer se ona uopće ne bavi pacijentima, poručuju iz udruge

Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata gostovala je u Dnevniku N1 televizije te iznijela niz kritika na račun reforme zdravstva.

'Šokirani smo nacrtom reforme jer je izostavljena svaka stavka koja se odnosi na pacijente. Recimo, Zakon o pravima pacijenata koji ne postoji u ovoj reformi, ne spominje ga se. Pitamo se kako se može provoditi reforma zdravstva ako se ne provodi na temelju potreba i pritužbi pacijenata. Sve ostalo je velika priča iz koje ništa korisno za pacijente neće izaći', rekla je Karačić i dodala kako udruga aktivno sudjeluje u javnoj raspravi o nacrtu reforme te da su već slali dopise Ministarstvu zdravstva.

  • +3
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Najveći problem u hrvatskom zdravstvu je nedostupna zdravstvena zaštita. To nisu liste čekanja! Ako je netko naručen za dvije godine, onda ne možemo govoriti o listama čekanja nego da nema zdravstvene zaštite. On mora ići privatniku, krše se sva njegova prava. Iz naših plaća odvaja se 16,5 posto, to nije malo, za to bi se mogla bolje reorganizirati zdravstvena zaštita. Odmah smo sazvali sjednicu i s inozemnim kolegama da vidimo što se može, napisali smo važne stavke koje ćemo objaviti u e-savjetovanju', kazala je Karačić te je istaknula kako pacijenti prijavljuju da se osjećaju kao brojevi u nizu koji obave pretragu, a dok dođu na red pretraga više nije potrebna ili su se već našli u velikim komplikacijama.