IZMJENE ZAKONA

Kapulica: Sportskim inspektorima treba olakšati posao i kadrovski ih ojačati

11.02.2021 u 21:17

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su u četvrtak Prijedlog izmjena Zakona o sportskoj inspekciji, za usklađivanje djelovanja sportskih inspektora u uredima državne uprave i županijama, odnosno Ministarstvu turizma i sporta.

Zakonom o sportskoj inspekciji uređuje se ustroj, poslovi, način rada, prava, dužnosti i ovlasti sportske inspekcije, a inspekcijski nadzor provodi se nad provedbom Zakona o sportu i pripadajućih propisa.

S obzirom da se postupanje sportskih inspektora u uredima državne uprave u županijama i Gradskom kontrolnom uredu Grada Zagreba razlikovalo od postupanja državnih sportskih inspektora Ministarstva turizma i sporta, sukladno ustrojstvu i djelokrugu propisanom Zakonom, potrebno je odredbe Zakona o sportskoj inspekciji, precizirati i jasno definirati kako bi se osiguralo ujednačeno postupanje sportskih inspektora, navodi se u obrazloženju.

Mario Kapulica (Klub HDZ-a) najavio je potporu zakonskom prijedlogu, upozorivši na problem malobrojnosti sportskih inspektora koji nadziru poštivanje zakona kojima kako je rekao, treba olakšati posao i kadrovski ih ojačati. Zauzeo se za poboljšanje uvjeta sportašima i povećanje dostupnosti sportskih sadržaja i aktivnosti te obnovu i izgradnju sportske infrastrukture.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) rekla je da sportska inspekcija ima veliku ulogu kao alat za otkrivanje onih koji ne postupaju u skladu sa zakonom, osobito u profesionalnom sportu, naglasivši kako bi trebala biti vidljivija.

Anka Mrak Taritaš (Klub Glas - Centar) obrazloženje zakonskog prijedloga ocijenila je "tankim", dodavši kako inspekciju prvenstveno doživljava kroz savjetodavnu funkciju, a ne kažnjavanje.