KRAVE VEĆ TREĆI DAN NA BRODU

Kapetan Polarisa 2 na slobodi, prihvaćena jamčevina

06.04.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Kapetan broda Polaris 2, Sirijac A. B. (1977.), koji je jučer uhićen zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti, kada je prije dva dana tijekom ukrcaja stoke u riječkoj luci poginuo radnik, večeras će biti pušten iz pritvora jer je prihvaćeno koorporativno jamstvo osiguravatelja broda od 2 milijuna kuna, doznaje se večeras iz odvjetničkog ureda koji zastupa osumnjičenog kapetana

Po riječima odvjetnika Miroljuba Maćešića, odluka o prihvaćanju jamstva donesena je kasno sinoć na ročištu na Županijskom sudu u Rijeci, pa se očekuje da pomorac iz Sirije uskoro napusti riječki zatvor.
Kapetan Polarisa 2 uhićen je jučer zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je postupio protivno Pomorskom zakoniku i zakonu o zaštiti na radu, kada je prije dva dana na tom brodu poginuo radnik kooperantske tvrtke iz Rijeke.


Sumnja se da je propustio provesti mjere za zaštitu zdravlja i sigurnost ljudi, olako držeći da time neće ugroziti sigurnost i život radnika te da je tako radnik, obavljajući ručno prebacivanje i slaganje bala sijena, propao kroz otvor između zaštitne ograde, pao na tlo druge palube i zadobio višestruke ozljede glave od kojih je na mjestu događaja preminuo.

Osumnjičeni zapovjednik ispitan je jučer u Općinskom državnom odvjetništvu, a sudac istrage bio mu je odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega te jamčevinu od dva milijuna kuna.

Brod Polaris 2, koji plovi pod panamskom zastavom, ukrcao je u riječkoj luci prije dva dana 1700 grla junadi za libijsko tržište. Privremena mjera zaustavljanja broda je ukinuta, a brod, kao i ukrcana stoka, još su u riječkoj luci.