DOKUMENTI ZA OBRANU

Kapetan Dragan može dobiti pomoć od Srbije

04.02.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Odluka australskih vlasti da svoga državljanina Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod imenom Kapetan Dragan, izruči Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine, jedna je od tema o kojoj u srijedu pišu beogradski mediji, koji prenose da srbijanska pravosudna tijela nemaju nikakve ingerencije u tom slučaju

BEOGRAD - Po pisanju "Blica", u srbijanskome ministarstvu pravosuđa kažu da srbijanska državna tijela nemaju ingerencije u slučaju kapetana Dragana, te da, ako se Vasiljković obrati za pomoć Srbiji, njegovim braniteljima mogu biti ustupljeni dokumenti potrebni za njegovu obranu.

Kako navode "Večernje novosti", australski savezni sud odlučio je u utorak da nema zapreka Vasiljkovićevu izručenju Hrvatskoj. U obrazloženju presude ističe se da je sud razmotrio Vasiljkovićevu žalbu i ocijenio da nema dokaza o pristranosti u predistražnim postupcima, te da se ne može govoriti ni o tome da bi sud u Hrvatskoj eventualno mogao biti pristran.

Beogradski tisak navodi da su odvjetnici Dragana Vasiljkovića najavili žalbu na presudu australskog saveznog suda. Po pisanju australskog tiska moguće je, međutim, da nove žalbe neće biti jer je Vasiljković navodno ostao bez novca, a odvjetnicima je ostao dužan 193.000 dolara. Rok podnošenja žalbe je 15 dana.

Vasiljković je bio osnivač paravojne postrojbe "Knindže", koja je tijekom ratnih sukoba početkom devedesetih godina djelovala u Hrvatskoj te je optužen da je djelovao protivno odredbama Ženevskih konvencija, izdavao naredbe za mučenje hrvatskih vojnika i protjerivanje civila te da je i sam sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i ubijanju zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije. Hrvatska je početkom 2006. godine za njim raspisala međunarodnu tjeralicu zbog ratnih zločina.