TRENIRANJE STROGOĆE

[VIDEO/FOTO] Kaos na ulicama Stockholma: Policija rastjerala prosvjednike protiv koronamjera, ima i ozlijeđenih policajaca

06.03.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Švedska policija u subotu je rastjerala ​​stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a prosvjedi u glavnome gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja

Policija je blokirala most u središtu grada i na svojoj internetskoj stranici objavila da pregovara s organizatorima okupljanja nastojeći privoljeti demonstrante da se raziđu.

Na tv snimkama se vidi kako policija rastjeruje i 'odguruje' neke prosvjednike, a po policijskom izvješću jedan njihov pripadnik lakše je ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

"Policija je donijela odluku da se nedopušteno okupljanje koje je u tijeku prekine", objavljeno je u subotu na internetskim stranicama stockholmske policije.

Ranije ovog tjedna, organizator prosvjeda Filip Sjöström lokalnim je medijima rekao kako očekuje da se demonstracijama, najavljenim na Facebooku, pridruži oko 2000 ljudi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Riks

Po tv snimkama okupilo se nekoliko stotina stanovnika glavnoga grada, a po pisanju švedskoga dnevnog lista Dagens Nyheter, demonstranti su doputovali iz raznih dijelova Švedske, zemlje u kojoj je na snazi zabrana javnog okupljanja više od osam ljudi.

Nordijska država, koja broji 10 milijuna stanovnika, u petak je registrirala 4831 novi slučaj zaraze koronavirusom i 26 novih smrtnih slučajeva. Dosad su od posljedica covida u Švedskoj umrle ukupno 13.003 osobe.

Prosvjed u Stockholmu Izvor: EPA / Autor: HENRIK MONTGOMERY

Vlada je prošli mjesec izvijestila da će skratiti radno vrijeme restorana, barova i kafića te da će pooštriti mjere koje se odnose na broj kupaca u trgovinama, nastojeći spriječiti izbijanje trećega vala pandemije.

Švedska vlada lijevog centra restriktivne je mjere postupno pooštravala od kraja prošle godine, no dotad je dopustila da većina škola, restorana i tvrtki ostane otvorena. Pridržavanje predloženih mjera u ovoj je zemlji od početka dobrovoljno.