koronaprosvjed

Kanadska policija 'čisti' središte Ottawe, glavni organizatori prosvjeda u pritvoru

19.02.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Kanadska policija u subotu radi na vraćanju normalnosti u glavni grad nakon što su kamioni i prosvjednici blokirali središte Ottave dulje od tri tjedna prosvjedujući protiv pandemijskih mjera.

Policijska akcija da se ulice raščiste od prosvjednika počela je u petak i nastavila se tijekom noći.

Četvero glavnih organizatora je u pritvoru, a više od 100 prosvjednika uhićeno je dok su stotine policajaca, neki od njih na konjima, formirali redove i polako ih odgurivali od njihovih vozila.

U petak je bilo mnogo napetih trenutaka. Neki prosvjednici odvučeni su od svojih vozila, a drugi koji su se opirali policijskoj akciji bačeni su na tlo i ruke su im svezane na leđima.

Policija je rekla da su prosvjednici pokazali "napadačko ponašanje" te je konjička policija dovedena da "napravi mjesta", prema policijskoj izjavi.

  • +6
Kanadska policija u akciji raščišćavanja ulica Ottawe od prosvjednika Izvor: EPA / Autor: AMRU SALAHUDDIEN

Prosvjednici su najprije tražili da se ukine obavezno cijepljenje protiv covida-19 za vozače kamiona na prekograničnim linijama, ali blokada je prerasla u prosvjed protiv vlade i premijera Justina Trudeaua.

"Naši zahtjevi nisu smiješni. Želimo da se ukinu mjere i lockdown", rekao je vozač kamiona Gor iz Manitobe te dodao da više ne može raditi zbog obaveznog cijepljenja na prekograničnim linijama.

U petak je obećao da će stajati ispred parlamenta i da će čekati da bude uhićen.

Trudeau je u ponedjeljak pozvao na izvanredne ovlasti koje bi vladi dale veću autonomnost u zaustavljanju prosvjeda.

Dok je policija uklanjala prosvjednike s ulica, došlo je najmanje desetak tegljača kako bi uklonili kamione i druga vozila prosvjednika koja su još uvijek parkirana u gradskom središtu.