nepristupačno područje

Požar u Konavlima koji se proširio iz Crne Gore stavljen pod nadzor

20.07.2017 u 09:14

Bionic
Reading

Požar koji se iz Crne Gore proširio na prostor Hrvatske, stavljen je pod nadzor iako još mjestimično ima otvorenog plamena. Vatra koja danima bukti i u Crnoj Gori u srijedu uvečer se proširila i na hrvatski prostor pa su zračne vojne snage, izvještava MORH, upućene na krajnji jug Hrvatske kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile širenje. Požar je u utorak izbio na brdu Bjelotina u Crnoj Gori, a tijekom srijede u noćnim satima prešao na hrvatsko područje i zahvatio Općinu Konavle. Potvrdio je to i zapovjednik JVP Konavle Mario Magud i dodao kako zbog nepristupačnog terena vatru gase kanaderi

'Vidjet ćemo popodne kakva će situacija biti. Uglavnom je riječ o izdimljavanju, ali lokalno se pojavljuje otvoreni plamen. Nema širenja požara zasada. Jutros su nam bila četiri kanadera, sada očekujemo povratak njih dva jer vatrogasci ne mogu pristupiti brdu', rekao je Mario Magud, zapovjednik JVP Konavle.

Taj je požar zahvatio oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane.

Od četvrtka ujutro dva kanadera CL-415 Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirana su na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a oko 11h je Ministarstvo obrane izvijestilo da su se u gašenje uključila još dva kanadera.

Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

'Imali smo mirnu noć jer nije bilo puno vjetra. Tijekom jutarnjih sati stigla nam je pomoć iz zraka jer vatrogasci ne mogu prići predjelu koji trenutačno gori. Tijekom jutra stigla su dva kanadera, a zatražena je pomoć još dva', rekao je u četvrtak ujutro Magud te dodao da budno prate situaciju, piše Hina.

Prema prvim procjenama požar je zahvatio ukupno oko 250 hektara površine, od kojih je 50 hektara s hrvatske strane.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara  od kojih je 39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198  vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a.