NUKLEARNA SURADNJA

Kanada krenula s isporukom urana Kini

18.10.2013 u 10:03

Bionic
Reading

Kanada je počela proces direktnog plasmana uran Kini, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA)

Na konferenciji za novinare premijer kanadske provincije Sakatchewan Brad Wall rekao je da je početkom ovog tjedna iz tog dijela kanade otpremljena prva isporuka urana za Kinu, te da je bez problema stigla do šangajske luke.

'Kina je još uvijek u fazi izgradnje nukleranih centrala i kada one budu puštene u pogon potrebno nuklearno gorivo moći će nabavljati od nas' , rekao je Wall, ističući kako će Kina uran koristiti isključivo za potrebe nuklearne industrije, a nikako u vojne svrhe.

Premijer Wall dodao je da će prodaja urana oživjeti ekonomiju ove provincije. Prošle godine Kanada i Kina potpisale su Sporazum o nukelarnoj suradnji koji će Kanadi donijeti tri milijarde dolara prihoda.

Iako su Kanada i Kina sporazum potpisale još 1994. godine, on se nije sprovodio sve do prošle godine, kada je kanadski ministar vanjskih poslova John Baird tijekom posjeta Kini potpisao protokol i olakšao primjenu sporazuma. Kina trenutno ima 17 nuklearnih reaktora, a 29 ih je još uvijek u izgradnji, što Kinu čini jednom od najvećih kupaca urana na svijetu.