OTVORENO NEBO, ZRAKOPLOVI PRIZEMLJENI

Kamo možete s Plesa, a kamo ne

19.04.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Zračni prostor Republike Hrvatske ostaje otvoren bez ograničenja, dakle za uzlijetanje i slijetanje, rečeno je tportalu iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe. No, to ne znači da letovi s Plesa idu po planu - baš suprotno. Naime, zbog zatvorenog neba iznad većeg dijela Europe, iz zagrebačke zračne luke danas će uzletjeti tek nekoliko zrakoplova, odnosno oni koji idu prema istočnim destinacijama

Temeljem najnovije analize zrakoplovno-meteoroloških podataka poslije 8 sati ujutro, HKZP d.o.o. je donio operativnu odluku da zračni prostor RH ostaje otvoren bez ograničenja. Kako je tportalu rekla glasnogovornica HKZP-a d.o.o. Olivera Ilijaš, o promjenama meteoroloških uvjeta ovisit će i sljedeće operativne odluke Hrvatske kontrole zračne plovidbe, što znači da je moguće da tokom dana nebo iznad Hrvatske ponovno bude zatvoreno.

No, činjenica da je zračni prostor Hrvatske otvoren za let ne znači da letovi iz zagrebačke zračne luke Pleso idu po planu. Naime, budući da je zračni promet iznad većeg dijela Europe, s Plesa se leti samo na nekolicinu destinacija - onima na jugoistoku. Nadalje, na Plesu su zbog odluka avioprijevoznika otkazani i neki letovi unutar Hrvatske, poput onog koji je u 11 sati trebao krenuti u smjeru Dubrovnika.

Osim tog leta prema Dubrovniku, otkazan je i let prema Splitu koji je trebao početi u 13:15 te let za Pulu (preko Zadra) koji je bio na rasporedu u 14 sati. Zapravo, lakše je nabrojati letove koji će, barem prema trenutnoj situaciji, danas ipak krenuti s Plesa.

Javnosti se priopćenjem obratila i tvrtka Croatia Airlines, a u njemu se navodi da se zbog oblaka s vulkanskim pepelom danas planiraju obaviti sljedeći letovi:

Domaći promet

OU662 Zagreb - Dubrovnik u 14.15 sati
OU6657 Split – Zagreb u 12.25 sati
OU664 Zagreb – Dubrovnik u 21.10 sati
OU656 Zagreb – Split u 21.20 sati
OU665 Dubrovnik – Zagreb u 17 sati
OU667 Dubrovnik – Zagreb u 22.10 sati

Međunarodni promet

OU368 Zagreb – Skopje u 14.05 sati
OU344 Zagreb – Sarajevo u 14.55 sati
OU380 Zagreb – Split – Rim u 14.30 sati
OU384 Dubrovnik – Rim u 18 sati
OU369 Skopje – Zagreb u 16 sati
OU381 Rim – Split – Zagreb u 18 sati
OU345 Sarajevo – Zagreb u 16.15 sati
OU385 Rim – Dubrovnik u 20.15 sati

Nove informacije o stanju prometa i eventualnim promjenama u današnjem redu letenja Croatia Airlines objavit će oko 14 sati. Croatia Airlines moli putnike s navedenih letova da se zbog najaktualnijih informacija što prije jave službi Kontakt centra na telefon (01) – 66 76 555 te da na vrijeme krenu u polazišne zračne luke.

Veći dio europskog neba zatvoren za promet

Zračni prostor u većem dijelu Europe tijekom dana će ostati zatvoren za promet, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije. Njemačka je u ponedjeljak ujutro priopćila da će njezine zračne luke ostati zatvorene najmanje do 20 sati. Istu su odluku donijele Belgija i Velika Britanija

U Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj obustava prometa trajat će najmanje do 14 sati, a u Finskoj do 17 sati.

Francuske zračne luke ostaju zatvorene do utorka ujutro, osim onih južnije od linije Bordeaux - Nica.

Od 5 sati ujutro otvorena je zračna luka u Beču.

Europska agencija za nadzor zračnog prometa priopćila je da je u nedjelju izvršeno samo pet tisuća od uobičajenih 24 tisuće letova. Dužnosnici se nadaju da bi tijekom ponedjeljka taj broj, ako se potvrdi najavljeno pomicanje vulkanskog oblaka, mogao porasti na 50 posto.