IGNORIRANJE VANDORENA

Kamo je nestao Milanović na Dan Europe?

10.05.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović uočljivo je nedostajao na posljednjem svečanom domjenku povodom proslave Dana Europe u organizaciji Delegacije Europske unije u Zagrebu u četvrtak poslijepodne. Nakon što Hrvatska 1. srpnja uđe u Europsku uniju, Delegacije se zatvara, a veleposlanik Paul Vandoren ide u zasluženu mirovinu. Gdje je bio premijer u to vrijeme i što je radio, nije poznato

Od Vladine glasnogovornice Ivane Grljak saznali smo da se premijer unaprijed ispričao zbog važnijih obaveza. Koje su to važnije obaveze zaokupile premijera, nismo uspjeli saznati. Premijer je u četvrtak ujutro predsjedao sjednicom Vlade, a potom mu se gubi svaki trag. O njegovim poslijepodnevnim aktivnostima nije objavljena nijedna vijest u medijima, iako je u punom jeku predizborna kampanja za lokalne izbore. O tome gdje je bio, u nedostatku službenih informacija, možemo samo nagađati.

Premijer zemlje koja će za mjesec i pol ući u Europsku uniju ignoriranjem veleposlanika Paula Vandorena koji je cijelo vrijeme svoga mandata bio velika potpora putu naše zemlje u Europsku uniju ostavlja dojam neozbiljnosti. Posebno jer se ne zna gdje je bio i što je radio.

Ali premijer je procijenio da mu je važnije biti negdje drugdje.

Prošle godine je bilo drugačije. Milanović je stigao sa svitom ministara iza sebe te je čak održao i govor u kojem je naglasio da je naš cilj imati otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli. Otvorene institucije priznale bi gdje je premijer bio u četvrtak poslijepodne.

Tako je bilo prije godinu dana. Europska unija je bila u fokusu, proces ratifikacije je tek bio započeo, entuzijazam nakon preuzimanja vlasti i završetka pregovora bio je još svjež. Danas je to druga priča. Loš je bio odaziv i ministara i zastupnika, tako da ih se na prste moglo nabrojati. Očito se u političkom mainstreamu Europa smatra završenom pričom, pa čak i na Dan Europe.