PITALI SMO STRUČNJAKINJU

Kakvu bi korist Josipović mogao imati od vrijeđanja Crkve?

16.08.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Ponašanje bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je tijekom blagdana Velike Gospe izazvao bijes katoličkih vjernika jer se na društvenim mrežama okomio na nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića i Katoličku crkvu u cjelini, neprimjereno je, smatra stručnjakinja za komuniciranje Ljiljana Buhač

'Trebaju se slati jake poruke, ali trebaju biti u primjerenoj i prihvatljivoj komunikaciji, s time da bi i s oltara trebale stizati poruke za sve građane, i vjernike i one koji nisu vjernici. Josipović je svoju kritiku trebao usmjeriti na sadržaj i poruke, a ne okomiti se na nadbiskupa kao osobu koja ih je izrekla', smatra Ljiljana Buhač.

O porukama nekih biskupa, kaže Buhač, najbolje govore vjernici koji traže od njih da se više koncentriraju na duhovno.

Josipović se u utorak, tijekom blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, komentirajući propovijed Barišića na Twitteru ironično zapitao je li se dotični najeo bunike kada je razvod braka nazvao većim problemom od gospodarske krize. No bivši predsjednik tu nije stao. Aktivan je bio i na Facebooku te se usprotivio praćenju vjerskih sadržaja na blagdan Velike Gospe na državnoj televiziji, zapitavši se, opet ironično komentirajući s pratiteljima svoj post, je li Hrvatska sekularna država ili katolička džamahirija.

Usporedivši Hrvatsku s džamahirijom Josipović je uvrijedio osjećaje velikog dijela Hrvata, smatra Buhač te za ovakvo komuniciranje kaže da je 'ispod pojasa' jer taj izraz vrijeđa Katoličku crkvu. I zaista, vrlo brzo su se javili iz udruge Vigilare, vrlo bliske Kaptolu, iz koje su zatražili promptnu ispriku i u suprotnom zaprijetili tužbom. Stručnjakinja za komuniciranje vjeruje da Josipovićev napad na biskupe i Crkvu ima funkciju da ga se ne zaboravi.

'Josipović na ovaj način želi ubrati političke poene, ali je zašao na trusno tlo i neće uspjeti', smatra Buhač, vjerujući da je vrijeđanjem nadbiskupa zadao sebi povratni udarac. Stručnjakinja naglašava da je bivši predsjednik, koji se bori za pozornost javnosti nakon silaska s Pantovčaka, zaboravio da su Hrvati velikim dijelom katolici i od njih će tražiti povjerenje na izborima ako se planira vratiti na političku scenu.

Buhač kaže da i biskupi u svojim propovijedima ponekad prijeđu liniju, ali oni su isto kao i političari - šalju poruke koje dio vjernika želi čuti, no sve to treba biti u granicama uvažavanja različitosti te se trebamo baviti činjenicama i faktima, a ne osobom i vrijeđanjem. Štoviše, Josipović i biskupi trebali bi biti model nama drugima kako bismo trebali međusobno komunicirati. No Josipovićev napad na kler nije bio jedini s kojim su se suočili u posljednje vrijeme.

Prošlog tjedna, nakon što je kardinal Josip Bozanić zbog zdravstvenih tegoba završio na pretragama u bolnici, također su se na društvenim mrežama pojavili zluradi komentari kojima se istaknuo Paul Stubbs, tadašnji član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta, koji mu je poželio da umre.

Buhač smatra da je riječ o strašnom postupku. 'Takva osoba koja je zaželjela smrt Bozaniću isto bi komentirala za sve druge koje ne podnosi i koji su različiti od njega i ne slažu se s njegovim stavovima. Takve osobe treba isključiti iz javnog komuniciranja jer rade nered', zaključila je Buhač.