rat u ukrajini

Kakvo je stanje na fronti 13. dana rata: Pogledajte na karti kako napreduju Rusi i što Ukrajinci drže pod kontrolom

08.03.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Trinaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska je vojska i u utorak nastavila napadati ukrajinske gradove. Najteža situacija je u Mariupolju, opkoljenom više od tjedan dana, u kojem nema struje ni grijanja

Glavi ukrajinski grad Kijev sprema se za sveobuhvatan napad ruske vojske. Agresorska vojska nalazi se u kijevskim predgrađima. Trenutno je najteža situacija u Irpinu, čiji je gradonačelnik odbio prijedlog da se predaju.

Teška je situacija i u Harkivu i Sumiju, gradovima koji su danonoćno izloženi bombardiranju ruske vojske. Tijekom noći granatiran je Sumi i u napadu je poginulo dvadesetak osoba, među kojima ima djece. Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se posljednjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodavši da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština.

Ruska vojska nastavlja forsirati i frontu kod Mikolajiva, grada od oko pola milijuna stanovnika na jugu Ukrajine. Padom Mikolajiva otvorio bi se put prema Odesi. Cilj Moskve je u potpunosti zatvoriti pristup Crnom moru vladi u Kijevu.

Borbe se vode i na liniji razdvajanja u Donbasu, ali ondje - nakon što su pobunjenici iz Donecka i Luhanska u prvim danima ruske invazije napredovali do Mariupolja - nema značajnih pomaka na fronti.

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je 12.000 ruskih vojnika ubijeno od početka rata u Ukrajini. Rekli su da su ruske snage dosad izgubile i 48 zrakoplova, 80 helikoptera, 303 tenka, 1036 naoružanih vozila, 120 topničkih oruđa i 27 protuzračnih sustava. Rusija je ostala i bez drugoga generala u samo 13 dana rata jer je život izgubio Vitalij Gerasimov. General-major Gerasimov bio je zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših časnika ruske vojske. Veteran je ratova u Čečeniji i Siriji, a 2014. sudjelovao je i u ruskoj okupaciji poluotoka Krima.

Rusija je, prema izvještajima s terena, otvorila humanitarne koridore za izlazak civila iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja. U tijeku je evakuacija civila iz Irpina u blizini Kijeva, potvrdila je ukrajinska strana. Ukrajina također optužuje rusku stranu da nastoji sabotirati izvlačenje civila iz napadnutih gradova.