hrejting

Kakvo iznenađenje, evo tko se ugurao u utrku za Pantovčak; iza Grabar Kitarović i Milanovića je...

21.05.2019 u 19:56

Bionic
Reading

HRT-ovo redovito mjesečno istraživanje HRejting donosi rang listu potencijalnih predsjedničkih kandidata. Prva je moguća kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, drugi je bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, a na trećem mjestu iznenađenje - pjevač Miroslav Škoro koji je najavio kandidaturu

Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u 1. krugu je prva, bivši šef SDP-a Zoran Milanović drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo jedan posto, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7posto) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5 posto).

Prvi put je u anketi pjevač Miroslav Škoro koji je najavio kandidaturu. Sada uživa 9,4 posto potpore birača. Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek sedam posto HDZ-ovih.

  • +3
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Škoro je istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec - gotovo tri posto.

Najviše je, pak, narastao (+0,8 posto), četveroplasirani čelnik Živog zida (šest posto) Ivan Vilibor Sinčić. HRT-ovo istraživanje ispitalo je raspoloženje i prema tri nova imena koja se 'vrte' u kontekstu predsjedničkih kandidata. No ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi.

Kako aktualna predsjednica i Zoran Milanović prolaze u drugom krugu izbora?

Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju. Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom - raste i osvaja 53,9 posto. To je gotovo 15 posto (14,7%) više od njezina glavnog rivala.

Zoran Milanović (39,2 posto), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od jedan posto, čak i kad bi dobio nemoguće - sve neodlučne birače (6,9 posto), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović.