do 25. svibnja

Kakve nas promjene čekaju u pravosuđu? Čak pet zakona na javnom savjetovanju

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 05.05.2018 13:31
  • Objavljeno 05.05.2018 u 13:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministarstvo pravosuđa je, prije upućivanja u drugo saborsko čitanje, na Središnjem državnom portalu e-Savjetovanja objavilo paket zakona koji se odnose na organizaciju pravosuđa, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću trajat će do 25. svibnja, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa, pozivajući zainteresirane da svojim prijedlozima, komentarima i mišljenjima pridonesu stvaranju kvalitetnih zakona.

Glavni ciljevi Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima su omogućavanje spajanja općinskih i prekršajnih sudova, unapređenje sustava upravljanja sudovima te obavljanja poslova sudske i pravosudne uprave, kao i ispunjenje preporuka Izvješća četvrtog evaluacijskog kruga Skupine zemalja protiv korupcije (GRECO) za Hrvatsku vezanih uz izbor predsjednika Vrhovnog suda te ograničenje njegovog mandata.

Konačnim prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima sudova predlaže se spajanje općinskih i prekršajnih sudova te ustanovljenje, uz postojeća 24, ukupno 10 novih općinskih sudova (u Crikvenici, Đakovu, Kutini, Makarskoj, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Splitu, Vinkovcima i Zagrebu).

  • +11
  • +8

Dražen Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U mreži trgovačkih sudova predlaže se ustanovljavanje Trgovačkog suda u Dubrovniku kao novog trgovačkog suda te izmjena područja nadležnosti Trgovačkog suda u Bjelovaru koji postaje nadležan za područje Koprivničko-križevačke županije.

Glavni ciljevi Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o Državnom sudbenom vijeću su povećanje učinkovitosti i transparentnosti u radu Vijeća, ubrzanje i objektivizacija postupaka imenovanja i napredovanja sudaca.

Konačnim prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, s obzirom da je sadašnja organizacija mreže općinskih sudova neodgovarajuća i neučinkovita u pružanju zaštite građanima i gospodarstvu, mreža općinskih državnih odvjetništava usklađuje se s novom organizacijom mreže sudova, ali i uvažavaju posebnosti državnog odvjetništva kao posebne vrste pravosudnog tijela te prijedlog mreže općinskih državnih odvjetništava ipak nije u cijelosti podudaran s prijedlogom mreže općinskih sudova, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!