EVO ZAŠTO NEMA INVESTICIJA

Kako to vjetroelektrane škode okolišu?!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 01.03.2013 20:13
  • Objavljeno 27.02.2013 u 15:10
VJETROELEKTRANE

VJETROELEKTRANE

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

Ministri gospodarstva i zaštite okoliša Ivan Vrdoljak i Mihael Zmajlović na današnjem sastanku pokušat će riješiti problem oko izgradnje vjetroelektrana na širem području Sinja, zbog kojih je zaustavljeno usvajanje Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije i onemogućeno ulaganje u desetke projekata na području ove županije, između ostalih i tri hotelska kompleksa na Braču i Hvaru. Bizarnu situaciju u kojoj dva ministarstva imaju suprotstavljene stavove i svojim nesuglasicama uzrokuju goleme poteškoće na terenu pokušat će riješiti direktno, a očekuje se da će oba ministra barem prepoznati birokratske besmislice koje su dovele do potpune paralize svih ulaganja u najvećoj hrvatskoj županiji

Tportal je u utorak već pojasnio o čemu se radi: novi Prostorni plan trebao je biti usvojen u ožujku ili travnju ove godine, no zaustavljen je zbog problema oko vjetroelektrana - Ministarstvo zaštite okoliša odbilo je dati suglasnost na njihovo postavljanje, iako su još u planu iz 2002. godine uredno postojale, dok je Ministarstvo gospodarstva odbilo dati suglasnost za novi plan ukoliko se one uklone! Dan po dan, tjedan po tjedan, iscurili su svi planirani rokovi i postalo je izvjesno da plan neće biti usvojen do travnja, odnosno da će čekati završetak lokalnih izbora i konstituiranje nove vlasti u općinama, gradovima i samoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. A to znači i da od 'investicijskog zamaha' još neko vrijeme nema ničega i da će pedesetak tisuća nezaposlenih u ovoj županiji morati biti jako, jako strpljivi.

Kad se malo zagrebe po površini, upravo na primjeru spornih vjetroelektrana može se empirijski dokazati gotovo suluda kompliciranost hrvatskih propisa. Nekoliko investitora, među kojima je i hrvatski Končar, krenuli su u projekt izgradnje postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora i uložili nekoliko milijuna eura u prethodna istraživanja, postavljene mjerne stupove i analize potrebne za studije utjecaja na okoliš. Vjetroelektrane na lokacijama Bili Brig - Vaganj, Gala, Orlovac, Ruda - Otok, Svilaja, Vučipolje i Kočinje Brdo dobile su prethodna elektroenergetska odobrenja, upisane su u državne prostorne planove kao postrojenja od državnog interesa i predstavljene Europskoj komisiji kao dio strategije kojom će Hrvatska do 2020. godine proizvoditi najmanje 12 posto struje iz obnovljivih izvora.

Krenulo se s poslom, a u međuvremenu je Splitsko-dalmatinska županija odlučila izraditi novi Prostorni plan i otvoriti prostor za brojna ulaganja u turizmu i energetici, koja se procjenjuju na oko 2,9 milijardi eura. Moralo se voditi računa i o novom sustavu ekološke mreže Natura, ustanovljenom 2009. godine, koji pokriva točno 49,1 posto područja ove županije, pa su se urbanisti našli pred teškom dilemom.

'Kako nismo povećavali ukupne površine namijenjene turizmu, industriji ili stanovanju, nismo imali obvezu izraditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš za županiju. Sporne su bile samo vjetroelektrane koje su bile planirane još prije, ali Ministarstvo zaštite okoliša dalo je tumačenje da, ukoliko ih želimo zadržati, moramo napraviti studiju koja košta dva milijuna kuna i čija izrada u prosjeku traje oko dvije godine. Nismo željeli toliko čekati, vjetroelektrane smo bili izbacili iz plana', pojašnjava glavni urbanist u splitskoj županiji Niko Mrčić

No, eto, na taj potez reagiralo je Vrdoljakovo Ministarstvo gospodarstva, koje je upozorilo da je nemoguće 'mijenjati pravila usred igre' i upitalo tko će obeštetiti investitore koji su već uložili znatan novac, da bi jednim potezom izgubiti svoja stečena prava. Urbanisti su potom udovoljili Vrdoljaku i vratili vjetroelektrane u plan, no onda je svoju suglasnost odbio dati - Zmajlović. Ping-pong institucija doveo je do još jedne bizarne situacije: ne usvoji li se plan kojemu ministar zaštite okoliša ne daje svoju dozvolu, sporne vjetroelektrane ipak će se graditi po starom planu! I za svaku od njih će svejedno morati biti izrađena posebna studija utjecaja na okoliš - samo što će, eto, sve druge investicije u ovoj županiji biti zaustavljene na neodređeno vrijeme.

A i ako se zbilja krene u izradu dvogodišnje strateške studije, gotovo je sigurno da će sporna postrojenja svejedno moći dobiti dozvolu jer je sustav Natura vrlo labav i propisuje tek da se - unutar zaštićenih 49 posto površine županije - svaki zahvat na jednome kompenzira na drugome mjestu. Pojednostavljeno rečeno, za svako posječeno stablo na Dinari potrebno je zasaditi novo na Svilaji.

Ni iz Ministarstva gospodarstva ni iz Ministarstva zaštite okoliša do zaključenja ovog teksta nismo dobili reakciju, osim što su iz Zmajlovićevog kabineta neslužbeno poručili da urbanist Mrčić - laže. Konkretne reakcije i od jednih i od drugih dobit ćemo, nadamo se, nakon što raspetljaju problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!