PROKUŠANA FORMULA

Kako smanjiti potrošnju energije?

19.01.2012 u 08:26

Bionic
Reading

U kućanstvima trošimo energiju gotovo kao i stanovnici razvijenih europskih zemalja, s tom razlikom što se energetska potrošnja u Hrvatskoj povećava, a tamo smanjuje. Konkretno, kućanstvo u EU godišnje troši oko 18 MWh energije, a u Hrvatskoj 15 MWh godišnje. Od 1991. do 2000. godine godišnji porast potrošnje energije u kućanstvima iznosio je 4,6 posto. Gotovo trećinu te energije čini struja, što je posljedica električnog grijanja koje uporno primjenjujemo unatoč visokim cijenama

Što će biti ako usred velike potrošnje tržište energijom još bude liberalizirano, a cijene realne, umjesto subvencionirane državnim novcem? Energetsko siromaštvo zbog kojega dio stanovnika 'stambeni prostor neće moći održati adekvatno toplim'. Zahvaljujući ovom pitanju skupina domaćih stručnjaka izradila je studiju o mjerama energetske učinkovitosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama EU, u kojima se država konkretnim projektima bori protiv energetskog siromaštva.

Kliknite za veći prikaz!

Najbolje učinke postiže se financijskim mjerama, poput poticaja i zajmova, tvrdi se u izvještaju koji potpisuje grupa autora iz udruge DOOR, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Instituta za međunarodne odnose

U Ujedinjenom Kraljevstvu veliki državni projekti građanima nude tehničku pomoć u opremanju domova energetski učinkovitom opremom. Topla fronta u Engleskoj, Topli domovi u Sjevernoj Irskoj, Paket energetske pomoći u Škotskoj i Projekt energetske učinkovitosti u domovima u Walesu, nazivi su tih projekata, kojima je zajednička borba protiv energetskog siromaštva.

Od pokretanja 'Tople fronte' 2000. godine više od dva milijuna kućanstava u Engleskoj primilo je pomoć kroz zamjenu bojlera, izolaciju zidova, nabavu novih komponenata za sustave centralnog grijanja i slično. Instalirano je više od 125 solarnih sustava za grijanje. Ujedno se smanjuju emisije CO2, glavnog stakleničkog plina. Pomoć mogu dobiti kućanstva s djecom mlađom od 16 godina, trudnice i osobe starije od 60 godina, i to u iznosima do 6.000 funti, a prosječna dosad pružena pomoć iznosi 1.800 funti po kućanstvu. Slično izgledaju srodni projekti u Sjevernoj Irskoj, Walesu i Škotskoj

'Mjere koje kućanstvo može provesti variraju od izmjene standardnih žarulja s volframovom niti sada već dobro poznatim štednim žaruljama i ugradnje termostatskih ventila na radijatore pa sve do cjelokupne obnove izolacije zgrade u kojoj žive i izmjene klasičnih prozora onima s višestrukim izo-staklima. Dok je izmjena žarulja jednostavna i provedbeno i financijski, veći zahvati poput obnove ovojnice zgrade sa sobom nose i veće troškove i kompleksniju provedbu', kaže Maja Božičević-Vrhovčak, predsjednica udruge DOOR.

Unatoč formalnoj zakonskoj otvorenosti tržišta, dodaje Božičević-Vrhovčak, država još uvijek regulira cijene, a to znači da će pojavnost energetskog siromaštva u Hrvatskoj postati sve prisutnija neizbježnom potpunom liberalizacijom tržišta i porastom cijena energije.

Prvu mjerljivu definiciju energetskog siromaštva predstavila je 1991. godine Brenda Boardman u svojoj knjizi 'Energetsko siromaštvo: od hladnih domova do dostupne topline', u kojoj kaže da se energetsko siromaštvo pojavljuje kada kućanstvo nije u mogućnosti osigurati adekvatne energetske usluge s do 10 posto svojih prihoda.

Izvještaj podrobno objašnjava kako države provode poticajne projekte za energetsku učinkovitost u kućanstvima u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj i Belgiji, s podacima o količini uloženih sredstava, vrsti tehničkih poboljšanja i broju korisnika.

Autorice izvještaja su Ana-Maria Boromisa, Vesna Bukarica, Ana Pavičid Kaselj, Josipa Landeka i Slavica Robid, a u cijelosti je dostupan na web stranicama projekta CENEP – 'Sudjelovanje građana u planiranju poboljšanja energetske učinkovitosti'.

'Rješavanjem ove kratke ankete moguće je preispitati se što smo dosad poduzeli u vlastitim kućanstvima u pokušaju sprečavanja rasipanja energije i novca, a ujedno i dati svoj doprinos kreiranju politika energetske učinkovitosti u Hrvatskoj', poziva Božičević-Vrhovčak