U FOKUSU SVJETSKIH MEDIJA

Kako se engleska kraljica našla u financijskoj gabuli, a glumci na udaru Trumpa...

26.11.2016 u 15:51

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da godišnje zbog trovanja hranom umire 125.000 djece i 420.000 odraslih u svijetu. Mark Zuckerberg obećava da će poraditi na borbi protiv lažnih informacija koje divljaju njegovom i drugim društvenim mrežama. Donald Trump se na Twitteru obrušio na ansambl brodvejskog mjuzikla 'Hamilton', tražeći od njih ispriku zbog 'vrijeđanja' budućeg potpredsjednika SAD-a. Elizabeta II će zbog Brexita ostati kraća za milijun funti godišnje potpore iz EU fondova, a princ Charles za 100.000 funti... samo su neki od događaja u svijetu koji su obilježili tjedan, a tportal donosi pregled najzanimljivijih

Slaveći rođendan u krugu desetak kolega u maloj zagrebačkoj tvrtki, jedna ih je djelatnica počastila narescima i francuskom salatom kupljenom u jednom od vodećih trgovačkih lanaca. Sutradan na posao nije ih došlo troje zbog užasnih bolova u želucu, povraćanja i proljeva. Posumnjali su u francusku, no ništa nisu poduzeli, unatoč sve dramatičnijem razvoju priče o salmoneli u Hrvatskoj i prijetnjama novog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će se oštro obračunati s uvoznicima i prodavačima prehrambenog smeća.

Trećina smrti djece stare do pet godina posljedica su trovanja hranom

Ne zna se koliko je u nas i u svijetu takvih 'lakih' slučajeva ostalo nezabilježeno, ali službeni podaci u posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nažalost potvrđuju da slučaj preminulog dječaka iz Bregane zbog posljedica trovanja salmonelom nije iznimka: trećina smrti mališana starih do pet godina posljedica su trovanja hranom. Svake godine zbog toga umire 125.000 djece u svijetu. Više od 600.000 osoba u svijetu, gotovo svaki deseti, godišnje strada zbog uzimanja zagađene hrane, a 420.000 zbog toga umire, najviše u Africi i Jugoistočnoj Aziji. Čak je i u sterilnoj SAD prošle godine zabilježeno 897 slučajeva trovanja dvije ili više osoba od iste hrane sa 15.018 oboljelih, 923 hospitaliziranih i 14 preminulih.

Što su veće obmane i laži, demokracija je u banani, ali biznis nam je bogatiji i draži

Ali u SAD-u prošloga tjedna nije, kao u nas, planuo obračun sa zagađenom hranom, nego sa zagađenim informacijama. Nakon mora uzrujanih napada javnosti na Facebook zbog poplave lažnih vijesti na toj društvenoj mreži tijekom predsjedničke kampanje, prošle se subote oglasio Mark Zuckerberg, poručujući da odgovorno radi na borbi protiv lažnih informacija koje divljaju njegovom i drugim mrežama, pretvarajući politiku u paranoičnu fantaziju. Facebook se trsi, kaže on, naći ravnotežu između misije da bude utopija slobodnog mišljenja za 1,8 milijardi korisnika i odgovornosti da ih zaštiti od objeda, terorističke propagande i bljuvanja laži.


A da je tijekom kampanje bilo bljuvanja, bilo je. Kao: Hillary kupila ilegalno oružje u vrijednosti 137 milijuna dolara; Clintonovi kupili kućerinu na Maldivima vrijednu 200 milijuna... Bilo bi šašavo tvrditi da su lažne informacije na mrežama utjecale na izbore, tvrdi Zuckerberg, ali na Twitteru ostaje zabilježeno da je Trumpov kandidat za javnog tužitelja, senator Alabame, Jeff Sessions, lažno tvrdio kako stotine tisuća ilegalnih imigranata godišnje uspješno prelazi američku granicu.

Provjera činjenica bila bi prešutno priznanje da je Facebook izdavač, a ne tehnološka tvrtka, objašnjava svoju poziciju Zuckerberg, ali oni što stoje čvrsto na zemlji lijepo kažu da je riječ o sukobu interesa. Što se više nečega 'šera' (dijeli s drugima), Facebook više zarađuje. Istraživanje pokazuje da je 20 top-izmišljotina u tri zadnja mjeseca kampanje na Facebooku generiralo 8.711.000 'šerova' i komentara, dok je 20 top-komentara i izvješća profesionalnih novinara na 19 profesionalno uređivanih portala prikupilo 7.367.000 'šerova' i reakcija. Što su veće obmane i laži, demokracija je u banani, ali biznis nam je bogatiji i draži.

Trumpov napad na kazalište i kultnu satiričnu TV-emisiju

'Teatar uvijek mora biti sigurno i posebno mjesto', podučio je Amerikance putem Twittera novoizabrani predsjednik Donald Trump i poručio ansamblu brodvejskog mjuzikla 'Hamilton' da su 'primitivni i uvredljivi' te da Mikeu Penceu zbog uznemiravanja duguju ispriku.

Naime, prošloga vikenda budući potpredsjednik SAD-a Pence otišao je pogledati hit-predstavu Lina-Manuela Mirande nagrađenu sa 11 Tonyja, povijesni mjuzikl inspiriran životom američkog političara Aleksandra Hamiltona s prelaza 18. u 19. stoljeće. Predstava, između ostaloga, na provokativan način oslikava Ameriku kao naciju osnovanu i oblikovanu imigrantima, što je naglašeno i izborom glumaca afričkih i hispanskih korijena za uloge Alexandera Hamiltona, Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona i drugih Očeva nacije. Nakon zadnjeg pljeska, tamnoputi glumac Brandon Victor Dixon u ulozi potpredsjednika Aarona Burra obratio se odlazećem Mikeu Penceu s 'iskrenom nadom da će ga komad potaknuti na poštivanje američkih vrijednosti i rad na korist svih građana'. Mi, raznolika Amerika, zabrinuti smo i tjeskobni u strahu da nova vlast neće sve nas štititi na jednak način, pojasnio je glumac Dixon.

Uz provale pljeska, Pence je napustio teatar, a Trumpova bijesna prozivka na Twitteru izazvala lavinu komentara. Kraj slobode mišljenja? Hoće li nam predsjednik govoriti što je teatar? Je li kazalište umjetnost i propitkivanje svijeta ili večernja zabava? A Trump ima odgovor na sve, pa i na kultnu TV-satiru 'Saturday Night Alive', javno joj zamjerajući zbog šala na njegov račun. Povrijeđeni ego? I drugi su bili na meti satiričara, od Nixona do Obame, pa se nisu javno bunili. Ni u demokratskoj Americi, ni u maloj zemlji s proklijalom demokracijom kakva je naša, oni na vrhu nisu javno priznavali da ih je ubio humor. U nas, doduše, to i ne moraju, jer HTV iz mjera predostrožnosti sam miče NewsBar.

Engleska kraljica u financijskoj gabuli zbog Brexita

Melanija neće iz New Yorka u Bijelu kuću dok joj sin ne završi školsku godinu? Pametno, ni naša predsjednica nije micala djecu iz Bruxellesa, ostavivši Prvog gospodina da se brine za njih. Zato se ne zna hoće li Melanijin suprug na ljeto otići sam u posjet Elizabeti II. ili će u London povesti i Prvu damu.

A britansku kraljicu trenutno muče financijski problemi. Antimonarhistički aktivisti je optužuju zbog 'skandaloznog upravljanja kraljevskim financijama tijekom šest decenija vladanja' i – kao što se obično događa, kada se povede riječ o troškovima kraljevske obitelji na račun poreznih obveznika – traže ukidanje monarhije. Traže ukidanje nakon što je prošlog tjedna vlada objavila da će kraljici za 66 posto povisiti financijska sredstva zbog pokrića 396 milijuna funti troškova oko obnove Buckinghamske palače, mada kraljica već godišnje dobiva 334 milijuna funti javnog novca, osobno bogatstvo joj iznosi 300 milijuna, dok monarhija posjeduje zemlje u vrijednosti više od sedam milijardi funti. U palači treba promijeniti 160 kilometara električnih vodova, 6.500 utičnica, 5.000 rasvjetnih tijela i 2.500 radijatora starih 60 godina, te najveći dio podova, što ipak košta.

'Kraljevska se obitelj uzaludno poziva da palaču otvori turistima i od zarade pokriva troškove održavanja. Ako se nije u stanju brinuti za vlastite nekretnine, neka ih se odrekne', kaže vođa antimonarhista Graham Smith.

Kraljica bi se u kraljevskom financijskom metežu možda malo lakše snašla da nije Brexita. Računa se da će zbog izlaska UK iz EU, ona osobno gubiti milijun funti potpore godišnje iz EU fondova, 700.000 za imanje Sandringham u Norfolku i 300.000 za dvorac Windsor. I princ Charles je do sada za svoje imanje Crown povlačio iz EU-fondova 100.000 funti godišnje.


Britanci nemilice troše novac na kućne ljubimce

I dok Britanci broje penije za kraljicu, za kućne ljubimce ne žale tisuće funti. Britanski American Express je prošloga tjedna objavio istraživanje po kojemu na njih godišnje troše 1.252 funte (11.000 kuna). Oko ljubavi prema Mazama i Lunjama podigla se industrija teška 10,6 milijardi funti, a cvjeta uglavnom malo poduzetništvo. Najnovija moda je proslava rođendana kućnog ljubimca - 59 posto Britanaca im kupuje rođendansku tortu, poklone i za proslavu naručuje zabavni program za pse i mačke. Svaki deseti vlasnik vodi ljubimca jednom tjedno na frizuru i fitness, modno snimanje ljubimca naručuje se pet mjeseci unaprijed. Startup tails.com skupio je u dvije godine 40.000 korisnika i osigurao 10 milijuna funti investicija, nudeći hranu pripremanu prema potrebama svakog ljubimca, shodno godinama starosti, pasmini, zdravstvenom stanju i omiljenom okusu.

P. S.: Kupce jaja iznenađenja, popularnih 'kinderjaja', možda će iznenaditi otkriće da dobavljač talijanskog koncerna Ferrero, Romexa, za sklapanje mini-igračkica koje dolaze u unutrašnjost čokoladne ljuskice koristi rad malih Rumunja. Za 1000 sklopljenih igračkica, uz rad do 13 sati dnevno, dobivaju 4,43 eura, malo više od 33 kune. Previše igre za premalo para.

Glumac se obraća budućem američkom potpredsjedniku Penceu

SaveSaveSave