JOŠ PAR OTVORENIH FRONTI, ALI...

Kako sad stvari stoje, ovako će izgledati vlada Andreja Plenkovića

Bionic
Reading

Kadrovska križaljka koalicijske vlade HDZ-a i Mosta na čelu s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem trebala bi biti u potpunosti gotova do konca idućeg tjedna. Možda i koji dan ranije, ali to ovisi isključivo o HDZ-u i konačnoj Plenkovićevoj odluci

Što se Mosta tiče, stvari su već sada jasne. Dobili su četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi. Ako se ne dogodi doista veliko iznenađenje, Mostovi ministri u Plenkovićevoj vladi bit će Slaven Dobrović (ministar zaštite okoliša i energetike), Vlaho Orepić (ministar unutarnjih poslova), Ante Šprlje (ministar pravosuđa), a gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić bit će potpredsjednik Vlade, ujedno i ministar uprave.

Mnogi su do prije neki dan na mjestu potpredsjednika Vlade iz kvote Mosta vidjeli ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ali ta je kombinacija definitivno propala nakon što je Most pristao na HDZ-ov prijedlog da ministar uprave ujedno bude i Mostov (jedini) potpredsjednik Vlade.

Iz igre ispada Damir Krstičević

Premijer Andrej Plenković vjerojatno će za HDZ-ova tri potpredsjednička mjesta u Vladi izabrati Davora Ivu Stiera (vanjski poslovi), Zdravka Marića (gospodarstvo i financije) i Davora Božinovića (unutarnja politika i nacionalna sigurnost). Stier će biti i ministar vanjskih i europskih poslova, a Marić ministar financija. Budući da je Plenković i jučer ponovio kako će potpredsjednici Vlade ujedno biti i resorni ministri, to bi značilo da će Božinović biti i ministar obrane, a da iz igre ispada Damir Krstičević - ratni general, šef Plenkovićeve kampanje, nositelj HDZ-ove liste u desetoj izbornoj jedinici, u kojoj je osvojio 32.573 preferencijalna glasa i čovjek koji već neko vrijeme figurira kao sigurni ministar obrane u novoj Vladi.

'Ako Plenković igdje učini kompromis, to će biti oko dileme Božinović ili Krstičević. Ne bi me začudilo da na kraju Plenković to riješi tako da potpredsjednik Vlade bude Davor Božinović, a ministar obrane Damir Krstičević', rekao nam je sugovornik iz užeg Plenkovićeva kruga. Božinović nam se nije javljao na pozive i poruke, a Krstičević nam je rekao samo kako je sve u rukama šefa HDZ-a.

'Nisam ja taj koji bira ministre. Predsjednik stranke će sa suradnicima odlučiti kako i kroz ustroj Vlade osigurati realizaciju programa Vlade', rekao nam je Krstičević.

Borba oko Ministarstva kulture

HDZ-ovi ministri iz Vlade Tihomira Oreškovića koji imaju dobre šanse zadržati svoje pozicije i u Plenkovićevoj vladi su Anton Kliman (turizam) i Lovro Kuščević (graditeljstvo i prostorno uređenje), a u ministarskoj fotelji mogli bi ostati i Oleg Butković (pomorstvo, promet i infrastruktura) i Tomislav Tolušić (regionalni razvoj i EU fondovi).

Ministarstvo branitelja, prema našim informacijama, mogao bi preuzeti Zvonko Milas, koji se i ranije često spominjao u tom kontekstu. A s druge strane, šef HDZ-a Andrej Plenković mogao bi na toj poziciji ipak zadržati i aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda ako procijeni da je to nužan taktički potez kojim će umiriti desno krilo stranke.

Frontmen desnog krila HDZ-a Zlatko Hasanbegović gotovo sigurno više neće biti ministar kulture. Neki na njegovu radnom mjestu već vide Ninu Obuljen, koju se i prije već nekoliko puta spominjalo kao buduću ministricu, ali ima i glasova iz HDZ-a koji upozoravaju kako bi Plenković, nakon razgovora s Hasanbegovićem, mogao za ministra kulture imenovati nekog drugog. Nekog tko će desnom krilu stranke biti prihvatljiviji od Nine Obuljen.

Najveće šanse za poziciju ministra zdravlja ima Milan Kujundžić, a u igri je prema najnovijim informacijama opet i aktualni ministar zdravlja Dario Nakić koji je još do jučer bio otpisan.

Poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta mogao bi preuzeti Damir Jelić. No to je još samo jedna od opcija. Treba napomenuti kako je Jelić i prošli put figurirao kao sigurni ministar obrazovanja, a na koncu je na to mjesto imenovan Predrag Šustar. Ministar poljoprivrede mogao bi postati aktualni zamjenik ministra Tugomir Majdak.

Nakon što se iz ministarstva gospodarstva izdvoji energetski sektor koji će se pridružiti Ministarstvu zaštite okoliša, takvom krnjem ministarstvu pripojit će se Ministarstvo poduzetništva i obrta. Novo Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva preuzet će Goran Marić ili Tomislav Ćorić.

U HDZ-u razmišljaju o spajanju još dvaju ministarstava – Ministarstvu rada i mirovinskog sustava moglo bi se pripojiti i Ministarstvo socijalne politike i mladih. Tko će to ministarstvo preuzeti, još nije jasno, jedino što je prilično sigurno je to da će se dosadašnjoj ministrici socijale Bernardici Juretić budući premijer Andrej Plenković zahvaliti na suradnji.