OTVARAJU SE KARTE

Plenković jutros otkrio nove detalje o budućoj Vladi

07.10.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Andrej Plenković je, dolazeći u sjedište HDZ-a u petak, komentirao pregovore HDZ-a i Mosta, te prihvaćanje HDZ-ove ponude Mostu koja uključuje četiri ministarstva, mjesto predsjednika Sabora na dvije godine te mjesto potpredjednika Vlade

'Ovo je rezultat jednog ispravnog pristupa pregovorima. Metodološki je sve napravljeno, kako ja smatram da je primjereno uz jednu racionalnu Vladu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat. U 12 sati ćemo to priopćiti javnosti. Nakon toga HDZ ima Predsjedništvo i Nacionalno vijeće. Nadamo se da ćemo u ponedjeljak od predsjednice dobiti povjerenje za sastavljanje Vlade', rekao je Plenković te potvrdio da će Mostovci imati potpredsjednika Vlade, četiri ministra i dvogodišnju poziciju predsjednika Sabora, javlja N1

'Radi se o četiri člana Vlade Mosta, jedan koji će imati resor će biti i potpredsjednik. Rotirajući predsjednik Sabora je novina za Hrvatsku, ali ne i za Europsku uniju i Europski parlament. Mislim da je to čak i korisno i dobro za funkcioniranje Sabora', pojasnio je.

Kada se članove HDZ-a upita tko će od njih sjesti u ministarske fotelje odgavaraju da će to odrediti predsjednik stranke. Plenković nije htio otkriti ima li već ministarska imena već je samo kratko kazao: 'Polako. Danas je druga tema', rekao je.

Potvrdio je, međutim, da će potpredsjednici Vlade biti ujedno i ministri.

Ponovio je to Plenković i u izjavu u Saboru, gdje se održavao svečani prijem povodom Dana  neovisnosti.  Potvrdio je da će ministar uprave, iz kvote mosta, ujedino biti i potpredsjednik Vlade, te da će na čelu Ministarstva gospodarstva biti HDZ-ov ministar.

Iako je Most to želio, Plenković je poručio da raspodjela u ministarstvima neće biti po principu vertikala.

'Idemo na koncept državnih tajnika, na zajedničku vladu, a to znači da će oni koji budu ispod ministra u nekim ministartsvima biti i iz Mosta i iz HDZ-a. Prema tome, nema nekakvih 100-postotnih vertikala, moja je cijelo vrijeme namjera o zajedničkoj i partnerskoj suradnji, dakle, ako možemo biti na vladi zajedno, zašto ne i na kolegijima ministarstava, nema nikakvih zapreka', rekao je Plenković.

Upitan jesu li pregovori trajali predugo, Plenković je kazao: 'Sve je u ustavnim rokovima, mislim da je cijeli proces vođen na jedan racionalan, korektan, transparentan način i potrebno je neko vrijeme da se stvari zaista dogovore, mislim da nismo napravili ništa što bi bilo doživljeno kao predugo, nego obrtnuto, da je temeljito i partnerski.'

I glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković jutros je komentirao tijek pregovora s Mostom.

Nije želio govoriti o detaljima razgovora, rekavši da će o tome danas detaljno izvijestiti dvojica čelnika stranaka. Ipak, Jandroković je izrazio zadovoljstvo odlukom Nacionalnog vijeća Mosta.

'Smatram da smo zaista, nakon parlamentarnih izbora proveli tri i pol tjedna konzultacija u otvorenoj, korektnoj atmosefri i pred nama je sad izazovna etapa, u kojoj ćemo do detalja razraditi programske smjernice i tko će biti ministri u Vladi', rekao je Jandroković, dodavši da bismo do petka trebali imati poznat sastav Vlade.

Osim toga, otkrio je i tko bi mogao biti predsjednik Sabora. 'Budući da smo dogovorili rotirajuću funkciju predsjednika Sabora, prve dvije godine on će biti iz redova Mosta i očekujem da će Božo Petrov biti predsjednik Sabora', rekao je Jandroković.

Usto, potvrdio je i ideju da će četiri potpredsjednika u Vladi biti ministri. 'To je ideja, ali vidjet ćemo u završnoj fazi hoće li biti drugo rješenje, ali bilo bi dobro da potpredsjednici imaju i svoje resore', rekao je Jandroković.