MISIJA MARIJA MONTIJA

Kako postati premijer, a ne pojaviti se na izborima?

26.12.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju Mario Monti odaslao novu poruku da je spreman nanovo voditi Italiju nakon izbora u veljači iduće godine, talijanska javnost je, blago rečeno, zbunjena. Nova dvojba Marija Montija mogla bi se nazvati 'kako postati novi talijanski premijer, a ne pojaviti se na izborima'

Većina listova, kako konzervativnih, tako i liberalnih, piše o kroničnom manjku jasnoće u Montijevim izjavama. Naime, Monti je izrazio spremnost da preuzme premijersku poziciju, no vod vlastitim uvjetima, uz tzv. Montijev program te želju da nađe na čelu velikog reformatorskog pokreta otvorenog civilnom društvu.

Corriere della Sera tako piše da njegova kandidatura 'započinje u izmaglici u kojoj bi se potencijalni glasači mogli izgubiti', La Repubblica govori o neodređenoj političkoj liniji i o mutnom diskursu 'oklijevajućeg kandidata', dok je Il Fatto quotidiano na naslovnici objavio karikaturu koja Montija prikazuje poput Mojsija s programom od deset zapovijedi pred svojim partnerima i rivalima.

U svom programu 'Agenda Monti' govori o reformama potrebnim kako Italiji, tako i Europi. Neki od prijedloga uključuju reformu izbornog zakona, paritet muškaraca i žena, uvođenje zelene ekonomije i antikorupcijskih zakona.

No provedba tog programa ne bi se odvijala klasičnim putem kroz izbornu kampanju, već bi se stranke (prema anketama zasad predvodi lijeva opcija) imale odrediti spram navedenog programa. 'Političkim snagama koje bi iskazale uvjerljivu posvećenost Montijevu programu' spreman je ponuditi 'svoje mišljenje, ohrabrenje te, ako ga se zatraži, i vodstvo'.

Ukratko, Monti bi, prema zasad dostupnim informacijama, nanovo bio spreman voditi Italiju te bi se rado, kao i prvi put, lišio muka predizborne kampanje na putu do mjesta premijera. U tom planiranom manevru uskrsnuće Sivija Berlusconija, kojem ankete ionako daju mršavih petnaestak posto, ne bi mu trebalo predstavljati neki ozbiljniji problem.

Podijeljena bilanca

Dok je na međunarodnom planu Monti uživao i uživao podršku europskih vođa, Angele Merkel, Françoisa Hollandea, briselske administracije, te se govori da je Italiji u kratkom roku vratio zasluženi status treće najvažnije ekonomske sile eurozone i nanovo joj priskrbio međunarodni kredibilitet nakon bezbrojnih Berlusconijevih ispada, na domaćem planu podastire mu se niz opravdanih kritika.

U posljednje dvije godine nezaposlenost je narasla sa 8,5 na 10,8 posto, a njegova glavna mjera, uvođenje poreza na nekretnine, nije polučila dovoljno jake rezultate, kao ni liberalizacija tržišta rada, koja je naišla ne jaki otpor sindikata.

U svom je govoru Mario Monti citirao Alcidu de Gasperija, talijanskog državnika i jednog od osnivača Europske unije: 'Političari gledaju prema sljedećim izborima, državnici gledaju prema budućim generacijama.'

Nemali broj komentatora zaključio je kako Monti, na svoj način, gleda u oba smjera.