SRPSKI BLIC:

'Kako je Šešelj bezuvjetno pušten, prvi u povijesti Suda'

Bionic
Reading

Četnički vojvoda i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj izlazi iz haškog pritvora. Zbog teške bolesti sud ga pušta na privremenu slobodu. Haški sud danas bi trebao objaviti datum kada će Šešelj napustiti Haag, gdje mu se sudi za ratne zločine. Šešelj navodno boluje od raka debelog crijeva koji je, nakon ljetošnje kirurške intervencije, metastazirao u jetra

Njegov sin Aleksandar rekao je srpskim medijima da bi u Beogradu mogao biti već danas.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, a dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) već su najavili veliki skup na kojem će se Šešelj obratiti građanima Srbije. Potpredsjednik SRS-a Milorad Mirčić izjavio je da će se u petak znati datum kad vođa radikala treba doputovati u Srbiju, ali je najavio da će naredne subote u Beogradu biti održan miting na kojem će govoriti Šešelj. Mirčić tvrdi da je sudsko vijeće ICTY-a donijelo 'odluku o bezuvjetnom puštanju' Šešelja, te da mu je uručen tekst te odluke.

'Slamka spasa'

'Da se u Srbiji živi bolje Šešelja bi dočekali kao veliku žrtvu. Pošto živimo jadno i bijedno, on će biti jedina nada i slamka spasa da nas izvede iz močvare u koju su nas galopirajuće uveli (premijer Srbije) Aleksandar Vučić i (predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić', prenose mediji ocjenu Mirčića koji očekuje 'spontano okupljanje simpatizera SRS-a' povodom dolaska predsjednika stranke iz Haaga.

Ubrzo nakon što je objavljena odluka Haaga, pojavile su se informacije da je moguće da se Šešelj nagodio s Haškim sudom, piše u petak srpski Blic, dodajući da tako nešto dosad nije zabilježeno u praksi Suda.

'Vojislav Šešelj će jedino biti obavezan prisustvovati izricanju presude, kada i ako do toga dođe. Jedino ograničenje je da neće moći dobiti pasoš, jer je Tribunal tražio od Vlade Srbije da mu ga ne izda', rekao je Aleksandar Šešelj. Prema njegovim informacijama, Šešelju je rečeno da se čak ne mora ni pisano obavezati Vladi Srbije, što je ona od njega tražila.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uvjeta, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obvezivanje prema Raspravnom vijeću Haškog suda.

'U odluci su naveli da su uvjereni da Šešelj neće utjecati na svjedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana', rekao je Šarović i istaknuo da to znači bezuvjetno puštanje na slobodu.


Hartmann: Fijasko Haškog suda

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte, izjavila je da je odluka o privremenom puštanju Šešelja bila očekivana. Ostalo je nejasno kada će biti izrečena presuda, jer je suđenje završeno prije četiri godine.

'Pravo pitanje je što rade suci. Oni nisu bolesni, ako jesu - neka idu u mirovinu. Što rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno dogodi da optuženik (Šešelj) umre prije presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudac i Sud, a ne bolest', komentirala je Hartmann, kako piše Blic.

Naglasila je da je ta situacija još jedan fijasko u radu Tribunala.

'Ako sudac nije u stanju, pošto je vidio i slušao optužbe, izreći osuđujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebao ga je prije četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovi čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira što ja mislim o Šešelju i što znam što je radio, jer sam kao novinarka bila svjedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne', objašnjava Hartmann.