SUTLIĆ MOREPLOVAC

Kako je ravnatelj HRT-a kupio jedrilicu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nedavno je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić kupio 12 metara dugu jedrilicu marke Grand Soleil, model 40, proizvedenu 2005. godine. Polovnu jedrilicu je, prema vlastitom priznanju, kupio na javnoj dražbi po cijeni od 45.450 eura. Među deset zainteresiranih kupaca, Sutlić je na drugoj dražbi dao najbolju ponudu

Bez jedrilice nazvane Tara, vrijedne 1,5 milijuna kuna, prethodno je ostao vlasnik automehaničarskog obrta FM Auto koji nije plaćao rate leasinga, objavio je Novi list. Onda je Hypo leasing radi naplate dijela svojih potraživanja (koja ukupno iznose 293.331 euro) podnio zahtjev za provođenje ovrhe.

Rješenje o ovrsi je postalo pravomoćno 12. siječnja 2009. te je odlučeno da će se radi namirenja dijela duga provesti prodaja jedrilice Tara. Tijekom postupka na Trgovačkom sudu u Splitu, koji je vodio sudac Darko Šestanović, provedeno je vještačenje konkretnog plovila.

Tako je dr. sc. Srećko Favro objavio 'pregled stanja i procjenu vrijednosti' jedrilice, te je utvrdio da, s obzirom na trenutno stanje na tržištu, Tara vrijedi 135 tisuće eura ili 994.576 kuna.

Sud je oglasio i prvu javnu dražbu za 26. lipnja 2009. godine u 9 sati, a za to se moglo doznati iz Narodnih novina br. 57. od 15. svibnja 2009. ili na oglasnim pločama splitskog Trgovačkog suda, odnosno zadarske lučke kapetanije. No, na prvom ročištu, gdje se po zakonu nije smjela prihvatiti ponuda ispod polovice procijenjene vrijednosti dobra na dražbi, nije se pojavio nijedan kupac.

Ovrhovoditelj je zatražio novo ročište za dražbu (NN br. 81. od 10. srpnja 2009), koja je organizirana 21. kolovoza 2009. godine, uz blaži zakonski okvir, a na njoj je prihvaćena najbolja ponuda, koja je morala biti iznad jedne trećine vrijednosti jedrilice. Na toj se dražbi pojavilo čak deset zainteresiranih kupaca, među kojima i bivši pomorski policajac, dugogodišnji 'čovjek od mora' Leo Lemešić, zagrebačka tvrtaka TRCZ, tvrtke Belle Adria, Puntica te ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić.

Prva ponuda od 45.000 eura (jedna trećina procijenjene vrijednosti jedrilice) stigla je od tvrtke Adriatic Charter, da bi se potom cifra lagano penjala. Posljednja ponuda stigla je od Vanje Sutlića, koji je licitirao 45.450 eura, bez PDV-a.

Sutlić će kupovinu novog broda financirati dijelom iz prodaje starog, a dijelom iz kredita koji je podigao. Ravnatelj HRT-a, naime, ima i brod koji upravo prodaje, pa će ga njegov novi (polovni) brod, kad stari proda, na kraju koštati tek oko 25.000 eura – a tu bi cijenu kreditom mogao financirati i netko tko ima upola nižu plaću od njegove, poručili su s HRT-a. Sutlić trenutno kao ravnatelj HRT-a mjesečno zarađuje oko 16 tisuća kuna. Prije Vladine direktive za rezanje plaća u javnim i državnim poduzećima Sutlićeva je mjesečna plaća iznosila 21 tisuću kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi