ŠKOLSKA SURADNJA

Kako je govor jednog dječaka u Bundestagu na noge digao cijelu Rusiju

23.11.2017 u 21:42

Bionic
Reading

Glavna vijest ovoga mjeseca za rusku državnu televiziju Rusija 1 stigla je iz Berlina, a nije se ticala prekida koalicijskih pregovora u Njemačkoj, već 'međunarodnog skandala' koji je izazvao ruski učenik u Bundestagu

Naime šesnaestogodišnji Nikolaj Dezjatničenko, gimnazijalac iz Novog Urengoja u Sibiru, u sklopu projekta partnerskih škola iz Kasela i Novog Urengoja govorio je na komemoraciji povodom Dana žalosti u Bundestagu. Pred nervoznim učenikom, kojemu je ukazana velika čast, u prvom redu sjedili su njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i članovi vlade.

Dezjatničenko je govorio oko dvije i pol minute o vojniku Wehrmachta koji je zarobljen kod Staljingrada i kasnije umro u jednom logoru, piše Deutsche Welle.

Sudbina Nijemca dirnula je dječaka koji je rekao i da je posjetio jedno njemačko vojno groblje i da je tom prilikom bio 'veoma tužan': 'Vidio sam grobove nevinih ljudi koji su izgubili život, među kojima su mnogi željeli živjeti mirno, a ne voditi rat', kazao je Dezjatničenko.

Njegov govor je osvanuo na društvenim mrežama te je uznemirio Ruse, a posebno ih je zasmetao za njihove uši neobičan izraz – 'takozvano grotlo Staljingrada'.

Slučaj je uskoro dobio političku i pravnu konotaciju i krenula je opća haranga protiv dječaka. Čak se tražilo od državnog odvjetništva da provjeri je li u pitanju relativizacija nacističkih zločina, a Dezjatničenkova majka i gimnazija morali su slati demantije kako je sve pogrešno shvaćeno jer je morao skratiti govor.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Javio se i neizbježni Vladimir Žirinovski, zastupnik u Dumi i šef krajnje desne stranke LDPR, koji je zatražio da se sazna tko stoji iza projekta suradnje ruskih i njemačkih učenika. Nezgodno se ispostavilo da projekt sponzorira ruski državni gigant Gazprom. Na kraju je cijelu situaciju morao smirivati i Kremlj nakon što je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, poručio da smatraju pogrešnim optuživati Dezjatničenka za nacističku propagandu te je upozorio da se ne bi ni javljali, ali da je 'huškanje postalo čudno'.

Veliki Domovinski rat, kako se od sovjetskih vremena zove rat SSSR-a protiv nacističke Njemačke, u današnjoj Rusiji dio je državotvorne kulture sjećanja i u školama je postao centralni dio patriotskog obrazovanja tako da je Dezjatničenkovo suosjećanje s vojnikom Wehrmachta neprihvatljivo za mnoge Ruse.

  • +4
Bundestag Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch