OKRUGLI STOL

Kako ekonomski gurui stranaka vide izlaz iz krize

recesija ekonomska kriza burza

recesija ekonomska kriza burza

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Na okruglom stolu s temom gospodarstava, koji je organizirala Akademija za politički razvoj, u utorak navečer su na Radiju 101 i tportalu gostovali Domagoj Milošević (HDZ), Dragan Kovačević (HNS), Josip Budimir (HSLS) i Ljubo Jurčić (Hrvatska ekonomska inicijativa). Odgovarajući na konkretna pitanja moderatora Željka Matića o Zračnoj luci Zagreb, Diokiju, sisačkoj željezari, autocestama, guverneru Rohatinskom, vrsni ekonomski stručnjaci su kroz živahnu debatu pokušali odgovoriti u nešto više od sat vremena na teško pitanje - kako njihove političke stranke planiraju izvući zemlju iz krize

HDZ-ov Domagoj Milošević izrazio je da je danas postignut dogovor sa Sindikatom zračne luke Pleso te da natječaj, za koji postoji šest potencijalnih ponuđača, ide dalje. Kako kaže, rok za predaju ponuda je 12. prosinca.

HNS-ov Dragan Kovačević primijetio je kako nam zračna luka izgleda 'kao da sletite u kukuruzište' , no koplja su se lomila oko koncesije i zaštite radnika. Ljubo Jurčić smatra kako se ne radi samo o koncesiji već o prometu. 'Mi ne moramo imati luku da lijepo izgleda nego praktičnu', podsjetivši da je Istarski ipsilon u koncesiji te se svejedno koncesionaru ne isplati, a cestarina se naplaćuje. Po pitanju tehnološkog viška radnika, Milošević rješenje vidi u razvoju gospodarstva i kreiranju novih radnih mjesta koja će te ljude prihvatiti, dok je HSLS-ovac Josip Budimir jedini protiv koncesije.

Po pitanju Diokija, Budimir smatra da bi ga trebalo spasiti, a kako ga je dopunio Kovačević, jedan od razloga zbog kojeg ga se mora spasiti je i ekološki – jer može doći do kalvarije, budući da se tamo, kako je napomenuo moderator Matić, 'ne čuva sveta vodica, već opasne kemikalije'. Kovačević bi tvrtku spasio kroz fondove gospodarske suradnje, a potom prodao kao burzovnu robu, istaknuvši kako Kukuriku planira staviti investicije u posebno ministarstvo.

Troje ekonomskih stručnjaka smatra da će Dioki opstati, dok je Ljubo Jurčić uvjeren da će se 'sam ugasiti'.

'Suočeni smo sa situacijom gdje sustav ne funkcionira, a mislimo da novac sve spašava. Novac je tek u trećem, četvrtom koraku', rekao je Jurčić, dodavši da je pitanje dana kada će Dioki, tvrtka u stečaju sa 1200 zaposlenih, kolabirati, baš kao i Dalmacija vino i mnoge druge tvrtke.

Za Željezaru Sisak Milošević je istaknuo da je CMC bio ozbiljan ulagač, ali da ima problema zbog kojih zatvara pet svojih proizvodnji, no i da je za nastavak proizvodnje u Hrvatskoj zainteresiran jedan kineski i jedan njemački ulagač.

Na pitanje je li guverner Željko Rohatinski spasitelj ili upropastitelj hrvatskog gospodarstva, gosti su se uglavnom složili da je korektan guverner koji je odradio svoj posao maksimalno dobro u danim okolnostima. Kovačević je pritom  istaknuo da je 2000. godine bila izvrsna suradnja guvernera HNB-a Rohatinskog i tadašnjeg ministra financija Mate Crkvenca te da su riješili nelikvidnost, što Kukuriku planira ponovno na taj način postići u narednih pola godine. Jurčić je pak ocijenio da je aktualni i nagrađivani guverner ipak 'bio pogrešan čovjek na krivom mjestu jer nije imao snagu da promijeni politiku'.

'Država nije sama sebi svrha. Kriza nije trenutak da se kreiraju socijalni lomovi, svi moramo preuzeti na sebe dio tereta', kazao je Milošević, smatrajući da nisu potrebna rezanja radnih mjesta u državnim službama i javnoj upravi, a usprotivio se i eventualnom pozivanju 'babaroge' MMF-a, kako veli, 'iz razloga što smo sposobni sami upravljati državom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!