DOGOVORENO U DETALJE

Kako će izgledati veliki prvomajski prosvjed?

30.04.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Uza zahtjev za potpuno novom ekonomskom politikom i pravom na rad, ali i očuvanjem socijalne države te pravednosti, jednakosti i solidarnosti, pet sindikalnih središnjica očekuje na sutrašnjem velikom prvosvibanjskom prosvjedu najmanje 15.000 ljudi. Objavili su i detalje prosvjedne šetnje Ilicom, te scenarij događanja na Trgu bana Jelačića

Prosvjednici će, ne samo iz Zagreba, nego i iz cijele Hrvatske, pristizati na Trg dr. Franje Tuđmana sve do 10,30 sati. Nakon pola sata uslijedit će, po uzoru na listopadski prosvjed, formiranje povorke koju će predvoditi sindikalni lideri noseći u rukama transparent na kojem će biti ispisan moto prosvjeda – 'Mijenjajte smjer!'

Predviđeno je da se ispred povorke nalazi vozilo iz kojeg će se tijekom kretanja Ilicom emitirati poruke čelnika središnjica. Uz sudionike povorke, buku će svojim sirenama stvarati i tri vatrogasna vozila na početku, sredini i kraju kolone te 'udarači bačvi'. Osigurana je i pratnja Hitne medicinske pomoći.

Dolazak prosvjedne povorke na Trg bana Josipa Jelačića očekuje se oko podneva kad će, uz prigodne pjesme, svoje govore održati čelnici pet sindikalnih središnjica, ali i predstavnici mladih i nezaposlenih. Zamišljeno je i da se nakon govora Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, s razglasa pusti i Škorina pjesma 'Zašto lažu nam u lice'.

Nakon službenog završetka prosvjeda sudionici će biti upućeni prema lokacijama na kojima ih čekaju prijevozna sredstva za povratak kući.

Oni koji ostaju u Zagrebu, a pogotovo mlađi, u večernjim će satima moći na besplatan koncert grupe Elemental koji će, pod simboličnim nazivom 'Uštekaj se u sindikat!', biti održan u Tvornici kulture.