ŽIVKO BUDIMIR

'Kako Bošnjacima u Mostaru, tako Hrvatima u Federaciji'

04.02.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Nisam sklon podržati opcije koje će Hrvate na području srednje Bosne utopiti u neke druge kantone i na taj ih način dodatno obespraviti, odnosno marginalizirati, rekao je u intervjuu za današnje Oslobođenje predsjednik Federacije BiH Živko Budimir

Proces preustroja Federacije BiH, kaže, upravo na pitanju Hrvata srednje Bosne pada ili prolazi i to bi, smatra, trebali znati oni koji na tome rade.

'Pitanje promjena Ustava FBiH koji mijenja administrativno-teritorijalni ustroj, a bez promjene Ustava BiH, dodatno usložnjava i senzibilizira taj problem. Bilo bi to puno jednostavnije u okviru ustavnih promjena na razini BiH, no mislim da se može i ovako doći do kvalitetnijeg rješenja', kazao je Budimir.

Kao najbolje rješenje za Mostar predložio je da 'neka Bošnjaci Mostara, zajedno sa SDA i drugim bošnjačkim strankama, naprave prijedlog modela izbora i vlasti u gradu Mostaru'.

'Mi ćemo ga prihvatiti uz uvjet da taj isti model zaštite prava Hrvata bude primijenjen na razini Federacije BiH. U suprotnom, na sceni je pristup dvostrukih kriterija kojima sebi brojniji narod želi osigurati dominaciju tamo gdje je brojniji - a to je u većini sredina i na višim razinama, a u Mostaru gdje je u manjini štititi svoja prava', rekao je Budimir.