ĐAPIĆ PITA

'Kako bi se osjećao Šeks da se njega locira, uhiti, transferira?'

23.09.2011 u 14:47

Bionic
Reading

'Naslušao sam se svakakvih gluposti u politici, ali najveća je ona predsjednice Vlade da će donijeti zakon kojim će se poništiti optužnice iz Srbije. Da nije tragično, bilo bi komično', reagirao je danas počasni predsjednik HSP-a Ante Đapić na pristigle optužnice za genocid u Vukovaru protiv 44 osobe predvođene potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom

Baš Šeks, naveo je Đapić, sad ispada šampion domoljublja koji izjavljuje da mu takvu optužnicu neće ni dragi Bog uručiti dok je zapravo on žrtva vlastite politike.

'Koja je razlika između ove optužnice i optužnice generalu Gotovini? Stav je bio locirati, identificirati, uhititi i transferirati. Kao bi se osjećao Šeks da se njega locira, uhiti, transferira? Njegov je stav nevjerodostojan, odnosno ima smisla kad je riječ o vlastitoj koži. Zašto tada nije ovako čvrsto nastupio, zašto Vlada nije reagirala na presudu Branimiru Glavašu u kojoj piše da Hrvatska do 8. listopada 1991. nije bila samostalna država te je dotad jedina legalna formacija bila JNA. Zašto nisu reagirali na trilateralni sporazum RH, Srbije i BiH kojim se mogu podnositi takve optužnice, a koji je potpisao bivši ministar pravosuđa Ivan Šimunović? To je sigurno bilo u HDZ-u i mogli su predvidjeti takve događaje', kazao je Đapić.

Ne možemo, zaključio je Đapić, imati različite stavove o optužnicama za ratni zločin. Hrvatska politika ponašala se na način – dok se mene ne tiče, nije me briga što će biti s Gotovinom, Markačem, Norcem, Glavašem.

'Ispričat ću jednu anegdotu dok je SDP bio na vlasti. Taman se podizala uzbuna oko generala Gotovine i Ivica Račan me pozvao na kavu. Sreli smo Šeksa koji je rekao Račanu: 'Ako samo zaprimite optužnicu, mi ćemo vam suditi kao veleizdajnicima.' Za svoje veleizdajničko ponašanje hrvatska će politika morati odgovarati, a pitanje je što će biti i sa sucima koji su donijeli presude da do 8. listopada 1991. nismo imali državu', zaključio je Đapić.

Počasni predsjednik HSP-a 's gnušanjem' je odbacio navode Jutarnjeg lista da je bio jedan od naručitelja premlaćivanja gospodarstvenika Rađenovića te najavio da je preko odvjetničkog ureda Hodak pokrenuo kazneni progon protiv novinara, autora teksta te nakladnika od kojega traži naknadu štete za pretrpljene duševne boli.