VIŠE-MANJE POZNATA IMENA

Kadrovska križaljka Milanovićeve vlade

Dolazak Zorana Milanovića u stožer Kukuriku koalicije (5)

Dolazak Zorana Milanovića u stožer Kukuriku koalicije (5)

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Hrvatska je u nedjelju dobila novu vladu koju će kao premijer voditi SDP-ov predsjednik Zoran Milanović, a njegovi najbliži suradnici bit će tri potpredsjednika, dva iz SDP-a i jedan iz HNS-a

Prema pisanju Novog lista, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić vodit će resor društvenih djelatnosti, odnosno socijale, Neven Mimica široko područje unutarnje i vanjske politike te poslova EU-a, a šef HNS-a Radimir Čačić gospodarstvo u najširem smislu, i pod njegovom kapom bit će šest ministarstava, od samog gospodarstva preko regionalnog razvoja do financija.

U planu je da se veliki resor zaštite okoliša i graditeljstva podijeli na dva - Mirela Holy vodit će zaštitu okoliša, a za graditeljstvo još nije poznato. Kako se navodi u stožeru SDP-a i Kukuriku saveza, do srijede ili četvrtka Milanović će sigurno definirati sve i predsjedniku Ivi Josipoviću otići s kompletnim popisom imena ministara.

Poznato je - u Vladi će biti dva Riječana, Slavko Linić koji će voditi financije te Zlatko Komadina koji će držati promet i infrastrukturu. Prema onome što je dosad poznato, SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić, dekan splitske ekonomije, imat će resor regionalnog razvoja, koji uključuje korištenje fondova EU-a u velikoj mjeri, jer se u dominantnom SDP-u ionako smatra da Europska unija postaje unutarnje pitanje - barem nakon 1. srpnja 2013. godine.

Vanjske poslove u najširem smislu vodit će HNS-ovka Vesna Pusić, a HNS bi mogao dobiti i resor poljoprivrede, koji će, čini se, voditi Osječanin Ivan Vrdoljak, blizak vrhu svoje stranke.

Kako je od ranije poznato, unutarnje poslove vodit će Ranko Ostojić, zdravstvo Rajko Ostojić, a pravosuđe vjerojatno Josip Leko. Njegovo se ime spominjalo kao kandidata za šefa Sabora, no čini se da mu Milanović želi namijeniti pravosuđe te bi Boris Šprem mogao biti novi 'barba Luka', odnosno novi predsjednik parlamenta. Naravno, IDS-ovce će u Vladi predstavljati Veljko Ostojić u resoru turizma, a HSU neće imati čovjeka u Vladi - Silvano Hrelja bit će vjerojatno potpredsjednik Sabora (moguće kao i Damir Kajin, IDS).

SDP-ovac Ante Kotromanović držat će resor branitelja, a očekuje se da bi 'Josipovićev čovjek' Mirando Mrsić mogao držati obranu. Po svemu sudeći, ministarstvo uprave mogao bi voditi SDP-ov 'matematički guru' Arsen Bauk. Još jedan mladi lav SDP-a, Gordan Maras, navodno bi mogao voditi novi resor - poduzetništvo.

Ukoliko HNS prepusti resor kulture SDP-u, budući da vjerojatno ulazi njihov Vrdoljak, tada će se vjerojatno tražiti neko ime izvan same stranke. Resor znanosti još je, po svemu sudeći, otvoren - navodno vanjski Neven Budak više nije u igri, kao i riječki rektor Pero Lučin, a spominjala su se imena Riječana Željka Jovanovića ili Romane Jerković, no s obzirom na uspjeh Kukuriku liste u 8. jedinici - svi s liste će morati u Sabor te za ostale Riječane nema puno šanse da prođu u izvršnu vlast. Stoga je Jovanoviću namijenjeno mjesto potpredsjednika Sabora, kako se zasad čini.


'Sve o čemu se dosad pisalo uglavnom je više-manje točno, neće biti previše iznenađenja, jer naši su kadrovi javnosti dobro poznati. Dakle, malo će se koja obrva podignuti kad se objavi sastav Vlade', potvrdio je Novom listu sugovornik u vrhu SDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi