krši ženska prava

Južnokorejski ustavni sud ukinuo zabranu pobačaja

11.04.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Južnokorejski ustavni sud u četvrtak je ukinuo zabranu pobačaja, uz obrazloženje da taj zakon koji je na snazi više od 65 godina protuustavno krši ženska prava

U izjavi ustavnog suda navodi se da su protuustavni i zakon o zabrani pobačaja i zakon prema kojem su liječnici koji obavljaju pobačaj počinili kazneno djelo.

'Zakon kriminalizira ženu koja se odluči za pobačaj po slobodnoj volji (...) on ograničava pravo žene na samoodlučivanje', navodi se u odluci', ustavnog suda.

Sedam od devet sudaca proglasilo je postojeći zakon neustavnim.

Godine 2012. južnokorejski ustavni sud bio je podijeljen jer je deveto mjesto bilo upražnjeno, a od preostalih osam jedna je polovica bila za ukidanje, a druga za očuvanje zabrane.

'Vjerujem da je ova presuda skinula okove sa žena', kaže Kim Su-Jung, braniteljica liječnika optuženog da je izveo 69 ilegalnih pobačaja.

Ovakva odluka ustavnog suda put je prema dekriminalizaciji pobačaja.

Prema anketi iz ožujka koju je proveo institut Realmeter više od 58 posto južnokorejskih ispitanika bilo je sklono ukidanju zabrane, a nešto manje od 30 posto željelo ju je zadržati.

Postojeći zakon o zabrani pobačaja datira iz 1953., a dopušta prekid trudnoće do 24. tjedna iz medicinskih razloga kakva je nasljedna bolest ili ugrožavanje života majke - s tim da privolu mora dati i suprug - te u slučaju da je začeće rezultat silovanja.

Ako nije riječ o takvim izuzecima žena je dužna iznijeti trudnoću, a kazna za nasilni prekid je do godine dana zatvora i novčana kazna.

Kazna za medicinsko osoblje koje izvodi pobačaj je do dvije godine zatvora i sedam godina suspenzije medicinske licence.

Postojeći zakon vrijedit će do kraja 2020. kako bi se omogućilo vrijeme za reviziju.