NA SAMOJ GRANICI

Sjeverna Koreja ispalila preko 200 topničkih granata, Južna Koreja evakuira dva otoka

05.01.2024 u 06:30

Bionic
Reading

Južna Koreja naredila je evukaciju stanovnika dvaju otoka nakon što je Sjeverna Koreja u petak ispalila više od 200 topničkih granata sa svoje zapadne obale, blizu morske granice s Južnom Korejom. Naređena je evakuacija stanovnika otoka Yeonpyeong i Baengnyeong

Topničke granate ispaljene su od 9 do 11 sati po lokalnom vremenu, a projektili nisu ušli na teritorij Južne Koreje jer su svi pale u tampon zonu između dviju zemalja. Ministarstvo obrane nije potvrdilo je li zapovijed o evakuaciji potaknuta topničkom paljbom Sjeverne Koreje ili južnokorejskim vježbama kojima će 'odgovoriti' na ispaljivanje, javlja Reuters.

No u tekstualnoj poruci poslanoj stanovnicima - a potvrdio ju je otočki dužnosnik - navodi se da će južnokorejska vojska od petka u 15 sati izvoditi 'pomorsku paljbu'.

Dužnosnik na otoku Yeonpyeong, koji se nalazi 12 kilometara od sporne morske granice Sjeverne granične linije (NLL), rekao je da je evakuacija naređena na zahtjev južnokorejske vojske. Na tom otoku živi oko 2000 ljudi i ondje se nalazi i vojna baza. Bio je poprište međukorejskih pomorskih sukoba tijekom godina.

Stanovnicima otoka Baengnyeong, koji se nalazi zapadno od Yeonpyeonga, također je naređeno da se evakuiraju, rekao je dužnosnik tamošnjeg sela koje ima oko 4900 stanovnika.

Ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje blizu granice nije prouzročilo civilnu ili vojnu štetu u Južnoj Koreji, izvijestila je vojska Južne Koreje na brifingu za novinare. 'Ovo je čin provokacije koji eskalira napetosti i prijeti miru na Korejskom poluotoku', rekao je glasnogovornik južnokorejskog Združenog stožera.

Najnoviji incident dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Južnom Korejom. Nakon toga je Pjongjang rekao da će povući sve mjere 'poduzete za sprječavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak' i rasporediti 'oružane snage i novu vrstu vojne opreme' u pograničnom području.

U zadnje dvije godine Sjeverna Koreja je u više navrata prekršila pakt o nenapadanju, lansiranjem projektila u smjeru Južne Koreje. Zadnji put je to učinila u prosincu 2022. godine.

  • +2
Sjeverna Koreja ispalila projektil, srpanj 2023. Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Godine 2010. sjevernokorejsko topništvo ispalilo je desetke granata na otok Yeonpyeong, ubivši četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada na susjeda od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Sjeverna Koreja je u to vrijeme rekla da su je na napad isprovocirale južnokorejske vježbe tijekom kojih su bacali granate u teritorijalne vode Sjeverne Koreje.

Sjeverna granična linija iscrtana je na kraju Korejskog rata 1950.-53. kao neslužbena granica, a Pjongjangje nije osporavao sve do 1970-ih, kada je počeo kršiti liniju i zalagati se za granicu dalje prema jugu.