tvrdi state department

Južna Koreja će povećati izdatke za američku vojsku u zemlji

08.03.2021 u 09:18

Bionic
Reading

Južna Koreja će povećati svoj doprinos za izdatke američke vojske smještene u toj zemlji prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama, rekao je u nedjelju State Department, time smanjivši napetosti između dviju saveznica.

Sporazum je odraz predanosti administracije predsjednika Joea Bidena "da oživi i modernizira naše demokratske saveze diljem svijeta u svrhu napretka naše zajedničke sigurnosti i napretka", rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Predloženi šestogodišnji "Sporazum o posebnim mjerama" zamijenit će sporazum koji je istekao krajem 2019.

Sporazum uključuje "veliko povećanje nacije domaćina glede doprinosa", rekla je glasnogovornica bez pojedinosti.

Oko 28500 američkih vojnika smješteno je u Južnoj Koreji kao izraz odvraćanja Sjeverne Koreje.

Više od 90 posto doprinosa Seula pod prethodnim ugovorom vraćalo se izravno u južnokorejsku ekonomiju, dodala je glasnogovornica. 

Pregovori su bili u zastoju pošto je bivši američki predsjednik odbio ponudu Seula da plate 13 posto više sredstava, što se ukupno penje na oko milijardu dolara godišnje, te je zahtijevao 5 milijardi. Seul trenutno Washingtonu plaća oko 920 milijuna dolara godišnje. 

Sporazum mora odobriti južnokorejsko zakonodavstvo. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je sporazum zapravo izjava, no nije to nije dodatno pojašnjeno. 

Predsjednik Joe Biden obećao je oživjeti američka savezništva nakon četiri godine zastoja pod Trumpom te izgradnju jedinstvenog fronta za suočavanje s izazovima koje predstavljaju Rusija, Kina i Iran.

"Gospodin Trump je radio što je mislio da je dobro i ja poštujem njegovo mišljenje, no više od svega, bio sam razočaran njegovim pristupom", rekao je Chun In-bum, umirovljeni južnokorejski general i zapovjednik specijalnih snaga koji je radio s američkom vojskom. 

Južna Koreja je počela plaćati za prisutnost američke vojske ranih 1990-ih, nakon izgradnje ekonomije uništene ratom. Dvije zemlje su potpisale sporazum o uzajamnoj obrani nakon Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, koji je omogućio temelje dolasku američke vojske u Južnu Koreju.

SAD je prošli mjesec dogovorio sporazum u Japanu po pitanju sredstava za stacioniranje 55000 američkih vojnika tamo, zbog čega godišnji trošak Japana iznosi oko 1.9 milijardi dolara.