promjene u vladi

Čini se da Paladina odlazi, a tko bi ga mogao zamijeniti? Kandidati su HDZ-ova županica i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta

28.12.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Više nije vijest da Ivan Paladina napušta Vladu, nego je pitanje tko će biti novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, piše u srijedu Jutarnji list

Neslužbeno se spominje karlovačka županica Martina Furdek Hajdin (HDZ) koja ima potrebne reference za tu dužnost. Po struci je arhitektica, dio radnog vijeka provela je u struci, a godinu je dana radila u ministarstvu nadležnom za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Problem je, međutim, što će Furdek Hajdin tek u svibnju iduće godine napuniti dvije godine mandata na dužnosti županice i tek tada zamjenik može voditi županiju što znači da bi njeno imenovanje u Vladu značilo prijevremene izbore u županiji. I to je opcija, no navodno joj premijer zasad nije sklon.

U kuloarima se spominje i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, no on navodno ne želi preuzeti ministarsku dužnost.

Kada se pita u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, također će navesti kako je učinjeno puno od 9. ožujka 2022. godine od kada mu je na čelu Ivan Paladina.

Ističu da je ubrzana obrada zahtjeva za obnovu i da se sada mjesečno donosi oko 500 odluka, a obrađeno je više od 40 posto svih zahtjeva. Tvrde da će se za šest mjeseci obraditi i svi zahtjevi za novčanu pomoć te svi zahtjevi za gradnju zamjenskih kuća, a za godinu dana sav bi posao trebao biti dovršen.

  • +2
Ivan Paladina u Dohi s navijačima Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Također navode da se koordiniraju sve aktivnosti vezane uz Fond solidarnosti, da je poboljšana metodologija rada i koordinacija. Kada je Paladina tek došao realizacija je, tvrde, bila manje od 10 posto ukupnih alokacija, a sada je oko 40 posto. Nadalje, otvoreno je više od 220 gradilišta koja se sufinanciraju iz Fonda solidarnosti, a dodatnih 120 gradilišta je pred početkom ugovaranja radova.

U devetomjesečnom mandatu Ivana Paladine poboljšan je model samoobnove tako da se omogućila isplata avansa, a cijene se regulirale tako da budu tržišne. Prema podacima Ministarstva, u zadnjih četiri do pet mjeseci za više od 70 posto povećao se broj zahtjeva za samoobnovu, a 60 posto takvih zahtjeva je riješeno, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.