'BROD BEZ KORMILARA'

Jurčić: Snižavanje kreditnog rejtinga potpuno očekivano

09.08.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Agencija Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na 'BB' za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i 'BB+' u domaćoj. Razlog iz Agencije očekuju nastavak recesije šestu godinu zaredom. Sniživanje kreditnog rejtinga Hrvatske za MS je komentirao i HDZ-ov Ivan Šuker. Kaže je da to samo samo potvrda onoga na što upozoravaju već dulje vrijeme, proračun je u vrlo teškoj situaciji zbog izostanka reformi.

Iako će stopa gospodarskog pada, prema predviđanjima , od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014. Samim time rastu i sumnje da će država uskoro stabilizirati javni dug. Snižavanje kreditnog rejtinga je očekivano, poručuje ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

'Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije izašla iz recesije, javni dug se povećava, nezaposlenost raste, tako da dugoročne perspektive nisu sjajne i to je Fitch prepoznao. Mi nismo značajno pali, ostali smo na toj dosta niskoj razini rejtinga, ali sa negativnim trendom', rekao je Jurčić.

Posljednjih godina povlačili su se krivi potezi, a najgore je što hrvatskim gospodarstvom nitko ne upravlja, zaključuje Jurčić. Ohrabruje ga rast izvoza, no ozbiljno bi ga mogle ugroziti ruske sankcije, isto kao što bi vrijeme moglo pokvariti turstičke rezultate.

'Sad smo u situaciji broda bez kormilara i sad ovisimo o vremenskim uvjetima u Hrvatskoj i kretanjima u Europi. Ako ove godine vrijeme bude dobro ili loše onda će isto tako biti dobra poljoprivredna i turistička sezona, ako bude loše, bit će loše. Naš rezultat u 2014. tako ovisi o vremenskim prilikama i nažalost sada o situaciji u Rusiji, da li ćemo imati blokadu naših proizvoda u Rusiju ili ne', zaključuje Jurčić.

Šuker: Snižavanje rejtinga potvrda je naših upozorenja Vladi

'Kreditne rejting agencije kad to uzmu onda je njihova zajednička ocjena da ćemo se teško zadržati u okvirima deficita koji je predviđen. On će biti sigurno veći za dvije, tri milijarde kuna nego što je to Vlada predvidjela. To znači povećanje javnog duga i ove godine dakle recesiju, a iduće godine ako i bude pozitvnih pomaka oni se neće vidjeti na prihodovnoj strani proračuna, neće se povećati zaposlenost, a isto tako niti hrvatski građani ne mogu očekivati nekakvo povećanje standarda', rekao je Šuker.