BEOGRADSKI MEDIJI

'Jugobanka u stečaju u Hrvatskoj potražuje 200 milijuna eura'

29.05.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Tužbeni zahtjevi Jugobanke u stečaju prema hrvatskoj državi i hrvatskim tvrtkama iznose ukupno oko 200 milijuna eura, piše u petak beogradski tisak prenoseći ocjenu sugovornika u Hrvatskoj da je riječ o 'obijesnom parničenju'

Prema pisanju Večernjih novosti ta srbijanska banka vodi nekoliko sporova u Republici Hrvatskoj, od kojih se šest odnose na nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Podravskoj Slatini, na Krku i na Hvaru u ukupnoj vrijednost tužbenih zahtjeva samo po toj osnovi od oko 38 milijuna eura.

Ostatak čine ostale tražbine na teritoriju Hrvatske.

Nekoliko tužbi Jugobanka u stečaju pokrenula je i protiv Privredne banke Zagreb (PBZ).

'Jugobanka u stečaju pokrenula je tri sudska postupka protiv PBZ pred trgovačkim sudovima u Zagrebu i Rijeci. U jednom slučaju odbačena je tužba tužitelja Jugobanke, u drugome je odbijena, a još jedan postupak je u tijeku pred prvostupanjskim sudom', rekao je pomoćnik izvršnog direktora PBZ Dražen Dumančić za Večernje novosti.

U PBZ ne žele komentirati cijeli slučaj, jer se sudski postupci nastavljaju, ali tvrde da su zahtjevi Jugobanke neutemeljeni.

'Držimo da su zahtjevi tužitelja potpuno činjenično i pravno neutemeljeni i nezakoniti te da predmetni sporovi predstavljaju obijesno parničenje', tvrdi Dumančić.

Jugobanka u stečaju nema nekretnina u drugim bivšim republikama SFRJ, osim u Hrvatskoj, gdje je pokrenula 23 spora.

Međutim, ta srbijanska banka vodi veći broj postupaka radi naplate tražbina od poduzeća s područja BiH, Makedonije i Hrvatske temeljem obveza prema Pariškom klubu. Vrijednost tih tužbenih zahtjeva je ukupno oko 55 milijuna eura.

Jugobanka u stečaju, nekad jedna od pet najvećih banaka u bivšoj SFRJ, vodi ukupno 59 imovinskih sporova - u Hrvatskoj 23, u Makedoniji četiri, u BiH 11 i u Crnoj Gori 21, vrijednih ukupno oko 250 miliona eura.