IZBJEGNUTA HAVARIJA

Jugo izvaljalo trajekt Marko Polo i polupalo vozila

01.11.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Razmjeri štete koju je prouzročilo jako jugo u noći na četvrtak još se zbrajaju. Jak vjetar je lomio grane, poplavljena su brojni gradovi uz obalu...Očekivano, problema je bilo i u pomorskom prometu, a u trajektu Marko Polo koji je u srijedu isplovio iz Ancone prema Splitu oštećeno je nekoliko automobila.

Ante Mrvica, koordinator trećeg plovnog područja Jadrolinije, potvrdio je za Dalmacija News da su vozila oštećena, no nikakve detalje oko ovog slučaja nije htio iznositi.

Marko Polo u Split je uplovio s tri i pol sata zakašnjenja. Umjesto u 7 došao je tek u 10,30 sati.

Kapetan trajekta navodno se oglušio na upozorenja s talijanske strane da zbog jakog vjetra odustane od isplovljavanja. Odlučio je krenuti za Split.

Problemi su se pojavili tijekom putovanja. Navodno su, zbog velikih valova, morali do Splita obilaznim putem i to je prouzročilo kašnjenje. Na trajektu je bilo 700 putnika i stotinjak vozila.

Nakon uplovljavanja u Split započeo je očevid. Prema neslužbenim informacijama, oštećeno je 30-ak vozila. Na očevidu su i djelatnici osiguravajućeg društva.

Putnici: Pošteno nas je izvaljalo

Putnici s trajekta kažu da ih je pošteno izvaljalo te da je malo falilo da se brod ne prevrne. Ozlijeđenih osoba, na sreću, nije bilo.

Podsjetimo, trajekt Marko Polo se prije tri godine nasukao na sjeverozapadnu stranu otoka Sita. Trajekt je, zbog toga što je posada zaboravila promijeniti kurs, najprije udario u otok Balabra Vela, a potom se nasukao na Sit.

Inače, zbog jakog, povremeno i orkanskog juga koji je, prema podacima Pomorskog centra u Splitu, povremeno dostizao brzinu veću od 120 kilometara na sat, u noći sa srijede na četvrtak otkazano je više trajektnih linija na splitskom plovnom području.




223716,223690,217955,117130