SKUP U RIJECI

Jovanović vidi Budaka kao novog ministra obrazovanja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.09.2016 16:50
  • Objavljeno 07.09.2016 u 16:50
Neven Budak

Neven Budak

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Voditelj Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Narodne koalicije Neven Budak rekao je u srijedu u Rijeci govoreći o načinima poboljšanja obrazovnog sustava kako je nužno podići razinu društvenog ugleda i materijalnog statusa učitelja te profesionalizirati ulogu ravnatelja škola jer taj posao, kako je istaknuo, kvalitetno mogu obavljati samo oni koji su za nj educirani

'Kurikularna reforma je na pragu kliničke smrti, a jamstvo da će se ipak provesti je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preuzme Neven Budak', rekao je u Rijeci prvi na listi kandidacijske liste Narodne koalicije za VIII. izbornu jedinicu Željko Jovanović. Istaknuo je da je Vlada HDZ-a i Mosta u prošlom mandatu bitno oštetila sustave obrazovanja, znanosti, zdravstva i kulture te je ocijenio da su ministri Predrag Šustar, Dario Nakić i Zlatko Hasanbegović 'političke štetočine'. Osim zaustavljanja reformi, proizveli su i materijalnu štetu pa će trebati dosta vremena i novca da se saniraju štete, dodao je.

Neven Budak
istaknuo je kako je važno škole opremiti potrebnim sadržajima i ujednačiti materijalne uvjete u svim dijelovima zemlje, a u tome je bitan sustav e-škole. Tako se, rekao je, može koristiti jeftinijim i praktičnijim udžbenicima u elektronskom obliku. Potrebno je uvesti sustav upravljanja kvalitetom u škole te njihovo neovisno vanjsko vrednovanje.

Mora se podići i razina znanstvene produkcije te ojačati uključenost hrvatskih znanstvenika u međunarodnu znanstvenu zajednicu, ali i postići da njihova istraživanja budu od koristi i interesa za Hrvatsku. Najlošijim elementom obrazovnog sustava Budak je ocijenio obrazovanje odraslih. Predložio je uvođenje modela vaučerizacije tako da svi zainteresirani odrasli dobiju vaučer kojim bi se mogli koristiti za obrazovni sustav koji bi im pomogao u traženju posla ili prelasku na drugi, bolji i bolje plaćen posao.

Glavni cilj unapređenja sustava je omogućiti svakome jednak pristup obrazovanju, tako da nitko zbog svojega socijalnog statusa ne bude zakinut za obrazovanje za koje je sposoban, rekao je Neven Budak. Uz to, mora se početi pripremati devetogodišnja osnovna škola. 'Mi ga nakon izbora mislimo početi provoditi odmah, a pripreme bi prije provedbe trebale trajati godinu ili dvije jer je riječ o velikom zahvatu', dodao je.

Također je rekao da se u sustavu visokog obrazovanja mora provesti revizija Bolonjskog procesa u koju bi bili uključeni predstavnici akademske zajednice jer je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja još nije provela tu reviziju.

Pozvao je građane da glasuju za Narodnu koaliciju jer ona, kako je rekao, može, hoće i zna kako provesti kurikularnu reformu i poboljšati obrazovni sustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!