NASTAVNICI ORGANIZIRANO:

'Jovanović je dobio 'šamar' jer forsira politički, ne stručni pristup'

22.05.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Udruga 'Nastavnici organizirano' podržala je danas ocjenu Ustavnog suda da je pri donošenju Zdravstvenog odgoja izostao dijalog, ističući kako oni na to upozoravaju od samoga početka

'Javne rasprave' koje 'organizira' Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uopće nisu javne rasprave, nego prikupljanje individualnih mišljenja koje je obavljeno tek toliko da se zadovolji forma i daje potpuno lažnu sliku demokratičnosti donošenja odluka u Ministarstvu', komentirao je za Hinu tajnik Udruge Dalibor Perković.

Zdravstveni odgoj, smatraju Nastavnici organizirano, uveden je nestručno i neprofesionalno te na ovakav način ne može donijeti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići.'Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i toga može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove 'afere' dobro je poslužila kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne rješava – pomeli pod tepih', ističu 'Nastavnici'. Napominjući da Zdravstveni odgoj nije ukinut zbog sadržaja nego 'zbog proceduralne nemuštosti pri donošenju', nastavnici ističu kako je za to od samoga početka kriv ministar.

'Ministar forsira politički, a ne stručni pristup i jedini cilj mu je privući pažnju javnosti površnim temama za prikupljanje političkih poena, dok mnoštvo problema zbog kojih hrvatsko školstvo propada i dalje ostaje neriješeno. No, u svojoj nesposobnosti i nesposobnosti ljudi koje je okupio oko sebe očito čak i tu politizaciju provodi amaterski. Da nije tako, ne bi dobio javni šamar u obliku ovakve odluke Ustavnog suda', zaključuje udruga 'Nastavnici organizirano'.

Ustavni sud danas je donio odluku kojom se ukida Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine. Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruga Grozd i Reforma, HSP-a 1861 i građana koji su zatražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju kurikuluma.