O OPTUŽNICAMA NI RIJEČI

Josipović za RTS: Ulazak Hrvatske u EU koristan za Srbiju

14.10.2011 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je, uoči svog posjeta Beogradu gdje će sudjelovati na sjednici pokreta nevladinih udruga - Igmanske inicijative, ocijenio da od ulaska Hrvatske u Europsku uniju Srbija može imati samo koristi

Josipović je u razgovoru za srbijansku državnu televiziju (RTS) rekao da međusobni odnosi Hrvatske i njezinih susjeda napreduju te ponovio da će Hrvatska u političkom smislu nastaviti podupirati Srbiju na njezinom putu europskih integracija.

Josipović je odnose u regiji ocijenio bitno boljim nego prije 'godinu, godinu i pol, a da o nekom duljem vremenskom razdoblju i ne govorimo’.

Hrvatski predsjednik je ukazao da moramo biti svjesni činjenice da, u situaciji kada su mnogi ljudi stradali, njihovi domovi spaljeni, a obitelji ubijene, i gdje je nestalo oko 1.800 osoba, što Hrvata, što Srba, kojima se još ne zna sudbina, postoji određena osjetljivost i da tu mogu postojati razlike.

‘Isto tako, morat ćemo se pomiriti s činjenicom da na neke događaje iz povijesti ne gledamo sasvim jednako. Za Hrvatsku je naš Domovinski rat bio oslobodilački rat i mi ćemo ga kao takvoga uvijek percipirati. Ono što je važno jest da pritom imamo i svijest o tome da su počinjeni zločini i s hrvatske strane i da svaki zločin jednako sudimo’, istaknuo je.

Srbija će, po riječima hrvatskog predsjednika, ulaskom Hrvatske u EU, imati jednog zagovaratelja više unutar Unije, ali će i Srbija, kako je rekao, kao i Hrvatska, morati prethodno ispuniti sve uvjete koji prethode ulasku u EU.

Dodao je da će Srbija zasigurno imati olakšanu trgovinu ‘jer će imati EU u susjedstvu’.

Upitan kako srbijanski gospodarstvenici mogu investirati u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako to mogu napraviti javljanjem na natječaje ili kroz ostvarivanje greenfield ulaganja.

'Slažem se s onima koji prigovaraju da je teško investirati u Hrvatsku, ali mi to slušamo i od Nijemaca, Amerikanaca i Francuza, pa i od Hrvata', kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik sudjelovat će u petak u Beogradu na 22. sjednici Igmanske inicijative čija će naslovna tema biti 'Europska perspektiva, suradnja i stabilnost regije'. Očekuje se da će na skupu također sudjelovati srbijanski predsjednik Boris Tadić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.