ZNAKOVITA PORUKA

Josipović ustao i pljeskao Kolindi, Milanović ostao sjediti

15.02.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Iako nova predsjednica šalje poruke okrenute budućnosti, publika je povicima 'Franjo, Franjo' na današnjoj inauguraciji jasno pokazala što od nje očekuje. Mnogi okupljeni, među kojima su brojna lica poznata iz Tuđmanova doba, držali su se kao da je inauguracija samo uvod u parlamentarne izbore na kojima očekuju povratak na vlast

Na tom tragu je i jedan od Tuđmanovih teškaša iz devedesetih Vice Vukojević, s kojim smo kratko razgovarali nakon današnje svečanosti. 'To smo čekali već 15 godina i to je prava stvar. Ovo je jedan polet, nešto novo i ajmo svi skupa napraviti jednu novu Hrvatsku, kako je Kolinda i rekla', kazao je. Na Markovu trgu našlo se mjesta i za još neka viđenija lica iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je zemljom vladao Franjo Tuđman, poput Đurđe Šušak, supruge najmoćnijeg čovjeka iza Tuđmana iz tog vremena, koja i dalje uživa veliki ugled na desnici.

Odabirom gostiju nedvosmisleno je pokazan pravac kojim bi Hrvatska trebala ići u mandatu Grabar Kitarović. Ništa nije prepušteno slučaju pa je događaj organizirao Krešimir Dolenčić, kazališni redatelj koji je, među ostalim, od protokolarnih događanja režirao vojne parade na Jarunu 1995. i 1997., inauguraciju Franje Tuđmana 1997., a potom i njegov pogreb dvije godine kasnije. Dolenčić, želeći da sve ispadne savršeno, strašno se uzrujavao što su mu nazočni gazili crveni tepih kojim se stizalo u sam centar događaja. Inauguracijom se želio istaknuti povratak nacionalnom i napraviti distinkcija od prethodnika.

Zbog toga su i uzvanicima i okupljenim građanima podijeljene hrvatske zastavice. Ipak, hrvatska elita okupljena u VIP sektoru, iako se, reklo bi se, svesrdno trudila izgledati kao da podupire novu predsjednicu, nije pokazivala entuzijazam u mahanju zastavicama.

A Grabar Kitarović, međutim, nakon pobjede želi zaboraviti podjele i krenuti naprijed za dobrobit Hrvatske. Kaže da se trebamo okrenuti budućnosti i ostaviti prošlost. To će joj ići malo teže dok je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Nakon što je potpisala prisegu, iz publike se prolomio val oduševljenja te su nazočni ustali na noge i dugotrajnim pljeskom pozdravili svečani čin. Naposljetku je ustao i predsjednik na odlasku Ivo Josipović, ali Milanović je ostao sjediti, otvoreno dajući do znanja da će ustrajati na stavu koji je odmah od početka zauzeo prema novoj predsjednici, kada joj nije čestitao pobjedu na izborima.

Možda je kao slučajni simbol sukoba premijera i nove predsjednice, koji nas zasigurno očekuje u narednom razdoblju, bila i zastava koja se jedina zarolala od svih brojnih izvješenih na Markovu trgu, baš na pročelju zgrade Vlade.

No u zadnjim redovima VIP sektora, snažan je entuzijazam i potpora novoj predsjednici. Željka Markić iz udruge U ime obitelji, očekuje bolja vremena. 'Bilo je jako svečano, predsjednica je obuhvatila sve segmente hrvatskog društva i nadamo se da je ovo korak u smjeru oporavka Hrvatske i poštivanja vrijednosti većine ljudi koji u ovoj zemlji žive', kazala nam je Markić.

Pjevač Toni Cetinski u prvom redu je predsjednici zaželio dug život i da bude zdrava jer to je, sa smiješkom je poručio, naša generacija. 'Očekujemo smjenu generacija i u saborskim klupama, napokon. Nada je takva, a što će biti, vidjet ćemo, mi vjerujemo. Vjerujem u Kolindu!' poručio je glazbenik. Kako će uskladiti pomirljive poruke iz govora s očekivanjima okupljenih koji su je, dok je govorila, više puta prekidali uzvicima 'Hrvatska, Hrvatska' i 'Franjo, Franjo' i koji očekuju politiku čvrste ruke koju je provodio Tuđman, brzo ćemo saznati.