LABURISTI I HDZ SLOŽNI

Josipović se ne bi smio sastajati s deklariranim četnikom!

18.04.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je razgovoru za Tanjug najavio mogućnost sastanka sa srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem uz napomenu da za to treba odabrati pravi trenutak jer je tajming u politici vrlo važna stvar. Oporba – laburisti i HDZ - su protiv bilo kakvog druženja s Nikolićem dok se on ne ispriča za svoje grijehe iz prošlosti

'HDZ je za dobrosusjedske odnose sa svim susjedima, pa i sa Srbijom, ali smatramo da se predsjednik Ivo Josipović ne bi trebao susresti s predsjednikom Tomislavom Nikolićem dok se on, kao deklarirani četnik, ne ispriča hrvatskom narodu zbog svega što je učinjeno protiv Hrvatske tijekom Domovinskog rata', kazala je Dubravka Šuica, predsjednica HDZ-ova odbora za vanjsku politiku.

Podsjetimo, Tomislav Nikolić četnički je vojvoda Srpske radikalne stranke, a kao pripadnik paravojnih formacija spominjao se u kontekstu ratnih zločina u slavonskom selu Antin. Zbog toga je predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ovoga tjedna pozvala da progovori o tim događanjima da bi uvjerio građane Hrvatske da nije učinio ništa loše. Lošem imidžu srpskog predsjednika u regiji nisu pomogle ni izjave nakon pobjede na izborima, kada je rekao da je Vukovar srpski grad i da u Srebrenici nije bilo genocida.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista – stranke rada Nikola Vuljanić je također oprezan i ne vidi razloga da se 'raspiruju odnosi s Nikolićem'. 'On treba promijeniti kompletan odnos prema Hrvatskoj konkretnim djelima, a ne jednom isprikom na televiziji', smatra Vuljanić i kaže da ga za sada ne bi rado volio vidjeti, ne u Zagrebu, nego ni u Bruxellesu, gdje je promatrač u Europskom parlamentu.

Nakon što je Srbija na izborima na vlast vratila garnituru političara koji su sjedili u srpskim vladama dok je na vlasti bio Slobodan Milošević, Hrvatska se našla u delikatnoj situaciji jer želi raditi na poboljšanju odnosa s istočnim susjedima, ali ne može lako prijeći preko ratne prošlosti nekih od njih.


'Što se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, sigurno je korak unatrag činjenica da je u Beogradu na vlast došla ekipa koja je vladala tom zemljom i sigurno bi bilo drukčije da su izabrali neku drugu varijantu', kaže Šuica. Vuljanić je još oštriji i smatra da s novom garniturom u Beogradu politika prema Hrvatskoj nije skrenula udesno, jer teško da može više udesno. 'Nisam imao povjerenja ni u politiku bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića jer je davao kontradiktorne izjave, a imao je jedan set za domaću javnost, drugi za Europu, a treći za našeg predsjednika i premijera. Za ovoga barem znam što misli', kaže Vuljanić. A Nikolić, kao ni Josipović, ne voli Milorada Pupovca.

Nije ga pozvao na svoju inauguraciju u Beograd, a preko izbjegličkih udruženja koja djeluju u Srbiji na lokalnim izborima potporu je dao njegovim konkurentima Veljku Džakuli i Milanu Rodiću. 'Ne vjerujem da će sukob na relaciji Pupovac - Josipović utjecati na odnose Hrvatske sa Srbijom jer se tu radi o internim odnosima i ne bih te dvije stvari povezivala', kazala je Šuica. Ni Vuljanić ne vjeruje u tu mogućnost. 'Sukob je izmišljen i proveden za unutarnju upotrebu', smatra Vuljanić.