NAJVIŠE DONIRAO SDP

Josipović potrošio 4,7 milijuna kuna

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.01.2010 15:59
  • Objavljeno 03.01.2010 u 15:59
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev/CROPIX

SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović je do 31. prosinca u izbornoj kampanji ukupno potrošio oko 4,7 milijuna kuna, od čega je najviše, 3,1 milijun kuna, donirao SDP, stoji u Drugom privremenom izvješću o visini i izvorima novca utrošenog u predsjedničkoj kampanji, koje su članovi Josipovićevog izbornog stožera danas predali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)

U izvješću koje je, kao i u prvom izbornom krugu, napravila neovisna revizijska kuća, navodi se da je zaključno sa zadnjim danom prošle godine Josipović u kampanji potrošio 4.753.082 kuna - SDP je donirao 3.127.814 kuna, fizičke osobe 602.487 kuna, pravne osobe donirale su 299.500 kuna, a za preostalih 723.261 kunu Josipović je podigao kredit u banci.

Novčanim donacijama od 50 do najviše 75.000 kuna Josipovićevu predsjedničku kampanju pomagalo je više od 120 osoba, a novac je doniralo i 12 domaćih tvrtki, od kojih najviše, 200.000 kuna, tvrtka Dioki org.petrokemija.

Što se rashoda tiče, Josipović je najviše potrošio na televizijske spotove (nešto više od 2 milijuna kuna) i na vanjsko oglašavanje (1,1 milijun kuna).

Slijede troškovi preidzbornih skupova (780 tisuća kuna), oglašavanje u tisku (354 tisuće kuna), promidžbeni materijal (255 tisuća kuna), te radijsko oglašavanje (158 tisuća kuna).

Financijska direktorica Josipovićeve predsjedničke kampanje Štefanija Balog izvijestila je kako je izvješće ponovno sačinila neovisna revizijska kuća, te da je transparentnije nego što to zahtijeva zakon.

Naglasila je da Josipovićev stožer nije, poput stožera nekih drugih kandidata, imao problema da zbog sumnji u nezakonitosti donatora mora donirana sredstva uplatiti u državni proračun. Dodala je da je Josipovićevu kampanju doniralo sedam anonimnih donatora, što zakon ne dopušta, pa je stožer izvršio provjeru njihovih bankovnih računa kako bi s njih "skinuo" anonimnost.

Balog je istaknula da hrvatski građani zaslužuju transparentno financiranje kampanja svih kandidata za predsjednika države, "ne samo onoga koji će doći na Pantovčak", te kako očekuje da će Hrvatski sabor odmah po završetku predsjedničkih izbora krenuti u izmjene postojećih propisa kako bi ta transparentnost bila i zajamčena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi