OBEĆAVAJUĆI RAZGOVORI

Josipović poklonio emiru hrvatski pištolj

12.11.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Predsjednik Josipović susreo se danas u Dohi s katarskim emirom Al Thanijem, s kojim je razgovarao o političkim odnosima i suradnji dviju zemalja u energetici, prvenstveno gradnji LNG terminala, ali i u ostalim gospodarskim granama. U emirovoj palači uz Josipovića su bili nazočni potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, kao i brojno izaslanstvo iz svijeta biznisa

'Razgovarali smo o LNG terminalu, ali i suradnji u ostalim industrijama, prehrambenoj i vojnoj. Pokažemo li ozbiljnost, projekt gradnje LNG-a bi mogao biti dogovoren. Šanse su nam vrlo dobre, a one su ranije propale našom krivnjom, jer je izostala podrška državnog vrha, ali danas postoji suglasje', kazao je Josipović, spomenuvši da je šeika zanimala ekonomičnost projekta te da mu je Čačić objasnio sve detalje.

Emiru al Thaniju, u čijoj je raskošnoj palači priređen doček za hrvatsko izaslanstvo, predsjednik je poklonio najnoviji pištolj hrvatske tvrtke HS Produkt i borbeni bodež. 'Radi se o dijelu naoružanja, o hrvatskom proizvodu koji je vezan za njegov položaj', kazao je predsjednik.

Očekuje se da bi vojna industrija mogla pronaći poslove u najbogatijoj zemlji svijeta. Drago Lovrić, načelnik glavnog stožera HV-a, susreo se s načelnikom glavnog stožera katarske vojske. 'Razgovarali smo o dva područja, vojnotehničkoj suradnji i edukaciji osoblja. Načelnik stožera katarske vojske najavio je slanje dviju delegacija u Hrvatsku', rekao je Lovrić.

Direktori Đure Đakovića i Brodarskog instituta objasnili su katarskim domaćinima što im može ponuditi hrvatska vojna industrija. Zanimalo ih je gotovo sve, od kaciga, preko pušaka i pištolja do strojeva za razminiranje i borbenih vozila.

Vrijednost tristotinjak borbenih vozila Đure Đakovića i Patrije, za koje postoje interes u Kataru, ekvivalentni su vrijednosti gradnje LNG terminala.