NAGRADA ZA PREDSJEDNIKA

'Josipović je veliki skladatelj mira'

14.02.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je nužno budućnost zemalja u okružju Hrvatske graditi na povjerenju i razumijevanju, a da bi se to učinilo, smatra potrebnim osloboditi se straha i predrasuda prema drugomu i drukčijemu

Govoreći na svečanosti dodjele nagrade 'Sloboda' sarajevskoga Međunarodnog centra za mir, koja mu je pripala upravo zbog njegova zalaganja za jačanje povjerenja i suradnje u susjedstvu, hrvatski je predsjednik kazao kako nikad neće odustati od politike pomirenja koju je i dosad zagovarao.

'Dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugomu, razumijevanje drugoga, dogovor s drugim i različitim', kazao je Josipović, istaknuvši kako mu je jako važno što nagradu 'Sloboda' prima upravo u gradu kakav je Sarajevo, koji dobro zna cijenu slobode.

'Živimo i radimo u vremenima kad nije ni lako ni jednostavno prenositi poruke mira, posebno ne na ovim našim prostorima. Još je suviše straha, nepovjerenja i teških sjećanja', kazao je hrvatski predsjednik. Podsjetio je kako povijesno iskustvo gradova poput Sarajeva, u kojima i danas jedna pokraj druge stoje katolička i pravoslavna crkva, džamija i sinagoga, pokazuju da je zajednički život moguć bez obzira na razlike.

'Kao što Europska unija u svom temelju ima načelo poštivanja svojih množina, ja u svom poslu ne pristajem na ucjene izbora jednog ili drugog. Ne pristajem na logiku: ili si sa mnom ili protiv mene. Ne pristajem jer je ta logika upravo suprotna slobodi. To je logika straha i zatvaranja', poručio je Josipović.

Svima u susjednim zemljama, zaključio je hrvatski predsjednik, danas treba nešto sasvim drugo, a to je vjerovati drugima i osloboditi se straha i predrasuda.

'Ne smijemo dopustiti da nam memorija ukrade budućnost', kazao je Josipović, poručivši da se prošlost ne može promijeniti, nego tek razumjeti.

Kao malene zemlje i države, koje se sada pripremaju za ulazak u velike asocijacije, u tim asocijacijama moraju sačuvati svoj identitet, svoju različitost i slobodu, stajalište je hrvatskog predsjednika.

Neizbježiv dio identiteta regije, kako je kazao, jest i susjedstvo i način na koji su jedni na druge utjecali običajima, odnosima, prijateljstvima i obiteljski.

'Želio bih da u tim velikim asocijacijama bude jasno da mi znamo što znači imati dobrog susjeda, čuvati ga i podupirati. Solidarnost mora biti jedno od temeljnih načela naših odnosa', kazao je Josipović, dodavši kako je preduvjet svega toga osloboditi se predrasuda.

Kazao je kako će ga na sve to podsjećati i nagrada 'Sloboda' te da to smatra prizanjem i svima onima koji se zalažu za dobre odnose, prijateljstvo i jačanje međuljudskih odnosa, za pravdu, mir i slobodu.

Predsjednik sarajevskoga Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić biranim je riječima govorio o Josipoviću, nazvavši ga 'velikim skladateljem mira'.

Konstatirao je kako je nagrada 'Sloboda' došla u prave ruke, jer smatra da je upravo hrvatski predsjednik taj koji je 2010. na poseban način promicao zalaganje za humanizam, ljudska prava i slobodu u zemljama u okružju, ali i u cijelom svijetu.

Hrvatskom su predsjedniku osim povelje 'Sloboda' u Zemaljskom muzeju u Sarajevu u znak priznanja uručene i preslike povelje Kulina bana Dubrovčanima te velikog pečata kralja Tvrtka I.

Josipović je nazočio i svečanosti u povodu 120. obljetnice rođenja Tina Ujevića, koji je znatan dio života proveo upravo u Sarajevu.