POVRATAK U HRVATSKU

Josipović i Soros vraćaju Otvoreno društvo

24.09.2010 u 07:28

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak se u New Yorku sastao s milijarderom Georgeom Sorosom s kojim je razgovarao o stanju u Hrvatskoj i u regiji te o planiranoj obnovi djelovanja Sorosove zaklade Otvoreno društvo u Hrvatskoj

'Razgovarali smo o situaciji u regiji i u Hrvatskoj. Soros, koji je vrhunski intelektualac, poznaje situaciju i želio je neke informacije vezane za svoje aktivnosti i financiranje svojih projekata u regiji', rekao je Josipović hrvatskim novinarima u New Yorku, nakon jednosatnog razgovora sa Sorosom u njegovoj rezidenciji.

Josipović je kazao da još nije donesena konačna odluka o obnovi aktivnosti Otvorenog društva u Hrvatskoj te da sa Sorosom nije razgovarao o njegovim konkretnim projektima, već su mu njegovi suradnici dali informacije za koje vjeruje da će mu pomoći da donese najbolju odluku.

Na pitanje govori li povratak Otvorenog društva o slabostima demokracije u Hrvatskoj i nerazvijenosti civilnog društva, kazao je da to nije nužno 'loš znak'.

'Svi znamo da Hrvatska ima probleme i da nevladinom sektoru treba pomoći. Razvoj nevladinog sektora pridonosi demokraciji u razvijenim društvima i jača kapacitete vlasti jer vlast koja komunicira s civilnim društvom može donijeti bolje odluke', rekao je Josipović.

Josipović je prije sastanka naznačio da bi obnovljena aktivnost Otvorenog društva u Hrvatskoj mogla biti usredotočena na 'integraciju povratnika, razvoj civilnog društva i transparentnost rada državnih tijela'.

Josipović u New Yorku sudjeluje na 65. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.