afera ina

Josip Šurjak podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske odvjetničke komore

30.08.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Jedna od privedenih u aferi s prodajom plina Josip Šurjak podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, priopćili su iz HOK-a

Hrvatska odvjetnička komora zaprimila je u utorak 30. kolovoza 2022. godine neopozivu ostavku Josipa Šurjaka, odvjetnika u Zagrebu, na dužnost predsjednika Hrvatske odvjetničke komore i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama Hrvatske odvjetničke komore, priopćeno je iz HOK-a.

Nadležna tijela Hrvatske odvjetničke komore će, povodom zaprimljene ostavke Josipa Šurjaka, poduzeti sve potrebne radnje u skladu sa Zakonom o odvjetništvu i Statutom Hrvatske odvjetničke komore, poručuju.

Podsjetimo, Šurjak je uhićen u subotu, kao i njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje. U paketu su pali i Damir Škugor sa svojim ocem te predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije, Marija Ratkić. Istražitelji ih sumnjiče da su oštetili Inu za gotovo milijardu kuna, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu.

  • +3
Josip Šurjak Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska odvjetnička komora već ranije je izvijestila da je nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je 28. kolovoza 2022. Josipu Šurjaku određen istražni zatvor, sukladno odredbama Zakona o odvjetništvu i Statuta Hrvatske odvjetničke komore donijela rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva.

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u INI na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore.