BJEGUNCI S DVOSTRUKIM DRŽAVLJANSTVOM

Josip Gucić probija led izručenja iz Srbije

05.07.2010 u 21:12

Bionic
Reading

Hrvatska će od Srbije tražiti izručenje 12 osoba koji su bježeći od pravde iskoristile dvojno državljanstvo te se skrasile u Srbiji. Prvi među njima bit će hrvatski tajkun Josip Gucić

Prema nedavno potpisanom sporazumu o izručivanju vlastitih državljana, Hrvatska od Srbije može tražiti izručenje 12 osoba, od kojih su sve osumnjičene za korupciju. Iako je naša policija raspisala tjeralice za više od 60 hrvatskih bjegunaca koji imaju i srbijansko državljanstvo, izručeni mogu biti samo osumnjičeni za korupciju i organizirani kriminal.

Gucić bi prema informacijama Večernjeg lista trebao biti prvi s obzirom da je protiv njega pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka. Gucić ima srbijansku putovnicu jer potječe s Kosova. Osuđen je na dvije godine zatvora zbog podmićivanja sudskog vještaka. U tijeku je postupak protiv njega i još četiri osobe zbog krivotvorenja dokumentacije i zloporabe položaja pri privatizaciji Osječke pivovare. U Rijeci mu se sudi jer je kao šef Brodokomerca na nezakonit način stekao stan u Rijeci.

Gucić je u Srbiju pobjegao 2008. godine te poručio da se ne misli odazivati sudskim pozivima.