EK VRAĆA STARI REŽIM

Još šest mjeseci granične kontrole unutar Schengena. Prijete li nam nove gužve?

03.05.2017 u 15:44

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos jučer je najavio da će se na još šest mjeseci produljiti granične kontrole unutar schengenske zone, no uz upozorenje da je ‘to posljednji put’. Unatoč dogovoru postignutom između Hrvatske, Slovenije i Europske komisije krajem prošlog mjeseca, ova odluka mogla bi dovesti do novih gužvi na granicama tijekom turističke sezone

‘Došlo je vrijeme da se postupno vratimo posve funkcionalnom Schengenskom prostoru te predlažemo za to i konkretne mjere. Predlažemo da se zadnji put produži mogućnost kontrole granica unutar Schengena’, izjavio je u Bruxellesu u utorak poslijepodne povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Kontrole granica uvedene su na vrhuncu izbjegličke krize 2016. godine, a odnose se na granice između Slovenije i Austrije, Austrije i Njemačke, Njemačke i Danske i Danske i Švedske.

U međuvremenu je izbjeglička kriza zaustavljena zahvaljujući dogovoru Europske unije i Turske te je nakon toga za 97 posto pao broj izbjeglica koji iz Turske ulaze u Grčku. No u Grčkoj se trenutno nalazi oko 60 tisuća migranata koji žele ići u neke druge članice EU-a, što je bio jedan od razloga za produženje suspenzije potpune slobode kretanja unutar Schengenskog prostora.

EK je već dvaput produljila mogućnost granične kontrole, no nakon 2017. ne postoje pravne mogućnosti kojima bi se to nastavilo. Strože kontrole nedavno su izazvale i goleme gužve na granici između Slovenije i Hrvatske (koja nije u Schengenu), zbog čega su trilateralni sastanak morali održati hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar te predsjednik EK Jean-Claude Juncker, koji su postigli dogovor da se na graničnim prijelazima prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole putnika čim vrijeme čekanja dosegne 15 minuta.

No Slovenci su i dalje zabrinuti da bi najnovija odluka EK-a o produljenju graničnih kontrola unutar Schengenskog prostora mogla dovesti do problema u trgovini, pa je povjerenik Avramopoulos najavio da će uskoro osobno posjetiti Sloveniju i Hrvatsku, kao i da će biti objavljene detaljne upute kako provoditi graničnu kontrolu na način koji neće stvarati gužve.

Na svojem Twitteru je pak Avramopoulos upozorio na to da se protivi jednostranim odmazdama, a zalaže se 'strpljivu diplomaciju', što je i indirektna replika na izmjenu optužbi između Zagreba i Ljubljane o razlozima nedavnih graničnih gužvi.

Umjesto sustavnog provjeravanja svih, povjerenik Avramopoulos smatra da bi članice trebale više raditi na boljem osiguravanju graničnih područja.