SUNČANO OD ČETVRTKA

Još šest dana promjenjivo, ali uz 20°C

20.04.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Promjenjivo vrijeme, kakvo posljednja dva tjedna vlada posvuda u Hrvatskoj, nastavit će se sve do sredine sljedećeg tjedna, međutim temperature će biti ugodne proljetne i u laganom porastu, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti Hrvatske biti izmjena sunca i oblaka. Mjestimice se očekuju kratkotrajne kiše ili lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni i grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 5 do 10°C, a najviša dnevna između 16 i 20°C.

U subotu će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Sunca će biti više nego u petak, no povremeno će biti kiše, a u zaobalju i slabih pljuskova. Prema večeri u Dalmaciji će biti suho, a kiše će biti samo na riječkom području. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, navečer u Dalmaciji u okretanju na umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 6 do 9°C, a uz obalu i na otocima od 10 do 14°C. Najviše dnevne bit će od 15 do 19°C.

U nedjelju će na kontinentu već od jutra biti sve oblačnije. Kiša i pljuskovi će prijepodne zahvatiti zapadne krajeve, a poslijepodne će se proširiti sve do istoka. U početku će puhati jugozapadni, a poslijepodne sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutro će biti toplije, a poslijepodne slijedi osvježenje.

Na Jadranu će tijekom nedjelje vrijeme biti vrlo nestabilno. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja uz povremenu kišu i pljuskove. Znatno više kiše bit na širem riječkom području gdje su mogući i obilniji pljuskovi. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer na moru imati vrlo jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 6 do 9°C, a uz obalu i na otocima od 10 do 14°C. Najviše dnevne bit će od 15 do 19°C.

U ponedjeljak će u kopnenom području biti djelomično sunčano i dalje uz mogućnost kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova. Puhat će slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se između 6 i 11°C, a najviša dnevna između 16 i 20°C.

I na Jadranu će u ponedjeljak biti djelomično sunčano, ali uz sve više oblaka. Mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom osobito u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo uz temperature od 14 do 19°C.

U utorak i srijedu u cijeloj će Hrvatskoj biti promjenjivo i dalje uz čestu pojavu kiše ili lokalnih pljuskova. Bit će i sunčanih razdoblja. Temperatura zraka bit će ugodna i kretat će se od 15 do 20°C.

U drugoj polovici sljedećeg tjedna doći će do stabilizacije vremenskih prilika pa će sunca i topline biti sve više, a kiše će prestati, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena', što je ovogodišnji travanj do sada više nego potvrdio. No pritom treba uzeti u obzir i druge dvije koje ukazuju na pozitivne strane ovakvog vremena: 'Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada' i 'Dobru žetvu proricat će baba, čuje l' travnjem rani kreket žaba'.

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje.